Σήμερα Πέμπτη 30 Αυγούστου «πέφτουν» οι υπογραφές για τη νέα συλλογική σύμβαση των οδηγών και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, μετά και τη χθεσινή μαραθώνια διαβούλευση για την επίτευξη συμφωνίας.

Αργά χθες αφού δόθηκαν τα χέρια, το κείμενο της συμφωνίας, που φαίνεται να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, θα υπογραφεί τυπικά σήμερα Πέμπτη 30 Αυγούστου, καθώς οι εκπρόσωποι της Εταιρείας «Ελληνικά Λεωφορεία Α.Ε.» κ. κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης και Αριστείδης Μαρίνης απουσίαζαν στην Αθήνα, για επαγγελματικούς λόγους.

Η συμφωνία που επήλθε μεταξύ της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων της Ρόδου, των Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, της Εταιρείας «Ελληνικά Λεωφορεία Α.Ε.» και του Σωματείου Οδηγών τουριστικών λεωφορείων «ο Κολοσσός» αφορά δύο συμβάσεις, μια επιχειρησιακή με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων και μια κλαδική με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων και προβλέπει κλιμακωτές προσαυξήσεις για την υπερωριακή απασχόληση και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Για την επίτευξη συμφωνίας θα πρέπει να επισημανθεί ο καθοριστικής σημασίας ρόλος που έπαιξαν οι δυο νομικοί εκπρόσωποι των οδηγών κ.κ. Ηλίας Ζωγραφίδης και Σάββας Λυριστής και  ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας.

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, μετά την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς τα σωματεία μέλη της για την εξειδίκευση των όρων της παρούσας σύμβασης, η οποία θα πρέπει να αποτελεί και τη βάση για τη διεκδίκηση υπογραφής επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη προσπάθεια ενημέρωσης και όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων στις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν είναι μέλη της, προκειμένου να είναι ευρύτερης αποδοχής και εμβέλειας.

Ωστόσο παραμένει να διευκρινιστεί από πλευράς υπουργείου εάν οι Οδηγοί των Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου μπορούν να ενταχτούν στο καθεστώς των εποχικά εργαζομένων, όπως π.χ. οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και λοιποί, καθώς εργάζονται στο νησί με τις ίδιες συνθήκες ως μισθωτοί εργαζόμενοι και η πρόσληψη τους είναι ορισμένου χρόνου.

 146 total views,  2 views today