Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία προτίθεται να προβεί σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Είναι γνωστό ότι το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας που οριοθετεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών έχει απερίφραστα καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από πολλά κράτη, καθώς θεωρείται ορθώς άκυρο και παράνομο γιατί πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών» τονίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Άρθρο 121) καθώς δεν λαμβάνει υπόψη και δεν αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα νησιών όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο».

Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι σε γνώση της και «σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί αναφορικά με τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της;».

Πηγή: naftemporiki.gr

 108 total views,  2 views today