Σε αναμονή των αποτελεσμάτων, για το έτος 2017, του Παρατηρητηρίου που εντοπίζει τις απειλές για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα δημοσιευθούν εντός των προσεχών εβδομάδων, απαντά ότι βρίσκεται η Επιτροπή, μέσω της κ. Gabriel, στην Εύα Καϊλή, αναφορικά με την ερώτηση την οποία κατέθεσε η Ευρωβουλευτής, με αφορμή τόσο την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στον εκδότη, τον διευθυντή και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε συνέχεια δημοσίευματός της σχετικά με έρευνα για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την τραγική κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, αλλά και τις διαρκείς πιέσεις που ασκούνται στα ελληνικά ΜΜΕ, όπως την εφημερίδα Παραπολιτικά, το iefimerida.gr, το protagon, το ΣΚΑΪ κ.α. με διαφορετικές αιτιάσεις.

Η κ. Gabriel, τονίζει, ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι σεβαστές, ενώ τα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για τις προαναφερόμενες παρατυπίες δε, στην διαχείριση της χρηματοδότησης, σύμφωνα με την απάντηση της κ. Gabriel στην Εύα Καϊλή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), έχει κινήσει διαδικασία έρευνας η οποία είναι σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί μέχρι στιγμής να παρέχει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενη λόγους προστασίας της εμπιστευτικότητας της εν λόγω διαδικασίας. Αν βρεθούν παρατυπίες κινείται διαδικασία ανάκτησης των σχετικών ποσών.
Η απάντησης της κας Gabriel εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση της κας. Καιλή είναι η ακόλουθη:
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι σεβαστές.
Ο Χάρτης απευθύνεται στα κράτη μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης, ενώ τα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Επιτροπή θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή στα αποτελέσματα του παρατηρητηρίου για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης (MPM), που εντοπίζει τις απειλές για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης. Αυτά περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, ανάλυση της εφαρμογής των νόμων περί δυσφήμισης και συκοφαντίας (http://cmpf.eui.eu/media-pluralism-monitor/mpm-2016-results/greece/). Τα αποτελέσματα του MPM για το έτος 2017 αναμένεται να δημοσιευθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει κινήσει διαδικασία έρευνας για εικαζόμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ. Δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια στο στάδιο αυτό, για λόγους προστασίας του εμπιστευτικού χαρακτήρα της εν εξελίξει έρευνας, καθώς και ενδεχόμενων επακόλουθων ερευνών, των μεταγενέστερων δικαστικών διαδικασιών, των προσωπικών δεδομένων και των δικονομικών δικαιωμάτων (Το γεγονός ότι το θέμα εξετάζεται από την OLAF δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε εμπλεκόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο αθωότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης των φυσικών/νομικών προσώπων που αφορά η έρευνα).
Ως προς τη Μόρια, η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατάσταση και στηρίζει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής. Βάσει των επισκέψεων παρακολούθησης των σχετικών έργων, η Επιτροπή δεν έχει βρει μέχρι σήμερα αποδεικτικά στοιχεία περί κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ. Εάν εντοπιστούν τυχόν σφάλματα, παρατυπίες ή απάτη, η Επιτροπή προβαίνει σε ανάκτηση των σχετικών ποσών.

 178 total views,  2 views today