Ανανέωση:

Κεραυνός εν αιθρία ήταν για τους μητροπολίτες των περιοχών που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν χθες ο πρωθυπουργός κ. Α Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμος.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επικρατεί δυσφορία.

Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί από τον κ. Ιερώνυμο για όσα έγιναν, γεγονός που δείχνει πως αγνοήθηκε ότι η εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκανήσων υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε στο skyrodos.gr o Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος καθώς όπως τόνισε ουδείς κλήθηκε να εκφράσει την άποψη του για ένα τόσο μεγάλο θέμα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση που θα εκδηλωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως τόνισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης της Ρόδου το θέμα δεν θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

«Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που θα εξετάσουν την κατάσταση και θα αποφανθούν σχετικά», τόνισε ο κ. Κύριλλος .

«Με εξέπληξαν αυτά που έγιναν χωρίς να προηγηθεί συζήτηση. Αισθάνομαι πως μας έβαλαν στο περιθώριο. Ζούμε και εμείς μέσα στη χώρα και έχουμε τα ίδια δικαιώματα με την εκκλησία της  Ελλάδος. Έχουμε λόγο σε αυτά τα θέματα.

Διαβάσαμε τις ανακοινώσεις που έγιναν. Δεν γνωρίζουμε όμως τις λεπτομέρειες.

Αλήθεια, τι εννοούν με όλα αυτά που λένε;

Τι θα προβλέπει ουσιαστικά η σύμβαση μεταξύ εκκλησίας και κράτους;

Έχουμε στη δικαιοδοσία μας κληρικούς. Είμαι υπόλογος σε 110 κληρικούς. Θα πρέπει να γνωρίζω τι θα τους απαντήσω. Το  Οικουμενικό Πατριαρχείο θα έπρεπε να είναι ενήμερο», είπε  ο Μητροπολίτης Ρόδου.

Ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε και στο αυτονόητο δηλαδή ότι στην κυβέρνηση έπρεπε να λάβουν υπ’ όψη  ότι  ο πρωθυπουργός πρώτος όφειλε να γνωρίζει ότι σε μεγάλα εκκλησιαστικά θέματα όπως  αυτά που περιλαμβάνει  η συμφωνία, θα έπρεπε να διαβουλευθεί και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο ανήκουν οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη και νησιά του Β. Αιγαίου), το Άγιο Όρος, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

«Πως γίνεται για τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Δωδεκάνησα και Κρήτη να αποφασίζουν η πολιτεία και η εκκλησία της Ελλάδος χωρίς να ρωτήσουν; Ούτε εμείς κληθήκαμε να δώσουμε εξηγήσεις», τόνισε ο κ. Κύριλλος.

Φλέγον θέμα είναι όμως και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων που έχουν οι ιερείς.

«Είναι απλό  αυτό που είπαν, ότι οι ιερείς θα πληρώνονται από ένα κορβανά που θα δημιουργηθεί. Τι γίνεται όμως  με τα εργασιακά και  ασφαλιστικά δικαιώματα; Θα δούμε πως θα γίνει η διαχείριση του ζητήματος. Δεν έχει λόγο μόνο ο αρχιεπίσκοπος αλλά και οι 84 ιερείς μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος που απαρτίζουν τη σύνοδο. Έχει  λόγο και ο εφημεριακός κλήρος», τόνισε ο κ. Κύριλλος και πρόσθεσε πως οι εφημέριοι έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε έντονες  απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Πρέπει να σταθούμε στα δικαιώματα του εφημεριακού κλήρου που αναλώνεται καθημερινά στη διακονία της εκκλησίας. Η μισθοδοσία τους δεν είναι και τόσο υψηλή. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους», ανέφερε ο σεβασμιότατος.

Να σημειωθεί πως  ούτε η εκκλησία της Κρήτης κλήθηκε να πει γνώμη  επί του σοβαρού αυτού ζητήματος.

«Μας προκατέλαβε  όλους εξ απήνης. Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου  θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος στην Κρήτη.  Θα εξεταστούν οι λεπτομέρειες. Η Ιερά Σύνοδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνέλθει στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου. Εκεί τα αρμόδια όργανα θα εξετάσουν το θέμα σε συνεννόηση με τους συνοδικούς αρχιερείς» , είπε ο κ. Κύριλλος.

Οι ιερείς

Μουδιασμένοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ιερείς στη Ρόδο που βλέπουν να χάνονται τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα τους. Θέμα χρόνου ειναι να αποφασίσουν και αυτοί τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Οι πιστοί

Άγνωστο ακόμα είναι πως θα αντιδράσουν οι πιστοί όταν δουν τους κληρικούς που χρόνια τους στηρίζουν και είναι δίπλα στις αγωνίες και τα προβλήματα τους. Αν θεωρήσουν δε την απαξίωση στους κληρικούς ως προσβολή στο Θεό και αντιδράσουν αναλογως οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

 358 total views,  2 views today