Άκυρο το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης

714

Σε όλα σχεδόν τα  θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ειδικότερα για το σύμφωνο που έχει υπογραφεί  μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας δήλωσε πως είναι άκυρο και ανυπόστατο.

«Το σύμφωνο που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρο και ανυπόστατο.  Δεν δημιουργεί καμία νομική υποχρέωση.Μόνο η  Τουρκία υποστηρίζει το αντίθετο».

Η κ. Ασημακοπούλου τόνισε πως η Τουρκία προχωράει βάσει του δικού της σχεδίου.

«Η Τουρκία προχωράει με το δικό της σχέδιο. Έχει σημασία το στήσιμο των διεθνών συμμαχιών ώστε αν υπάρξει ένα κρίσιμο  σημείο στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε να μην ήμαστε μόνοι μας», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Όσο για την κριτική που ασκήθηκε στην πολιτική που ακολουθεί στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο η κ. Ασημακοπούλου τόνισε:

“Τι θα ήθελε δηλαδή ο κ. Λοβέρδος ;  Να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία; Η Τουρκική προκλητικότητα δεν είναι νέο φαινόμενο. Συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και με πυγμή. Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Προσπαθούμε να μην ανεβάζουμε τους τόνους. Κτίζουμε σταδιακά  συμμαχίες  εξηγώντας στους εταίρους μας στην Ευρώπη το πρόβλημα όταν έχουμε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Δεν κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το θέμα τις τελευταίες ημέρες.”, δήλωσε στον Sky η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μισέλ Ασημακοπούλου.

Όσο για τα κράτη που τάσσονται ανοικτά υπέρ της Ελλάδος η κ.  Ασημακοπούλου τόνισε:

«¨Όλοι οι κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ έχουν καταδικάσει ανοικτά  την Τουρκία  το μνημόνιο . Ζητούν την ακύρωση του»

Σε ερώτηση  σχετικά με ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης που θα πρέπει να συνοδεύεται από συμφωνία με την  Ελλάδα η κ. Ασημακοπούλου δήλωσε:

«   Απέχουμε από το να φθάσουμε σε κάτι που να προσεγγίζει τη Χάγη.  Είμαστε ακόμη στις συζητήσεις για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.  Να δούμε δηλαδή  τι θέματα συζητάμε. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να φθάσουμε στη Χάγη. Δεν νομίζω το να το συζητάμε βοηθάει σε κάτι.  Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην οικοδόμηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε όμως και στο μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Οι τοπικές κοινωνίες  προφανώς δεν είναι ευχαριστημένες και υπάρχει αναστάτωση  και ανησυχία .  Έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Δεν μιλώ όμως για  κινητοποιήσεις που μπορεί να υποκινούμενες και  να μην  εκφράζουν  τους   κατοίκους.  Η κυβέρνηση  προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο μεταναστευτικό.  Κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Έχει δρόμο αλλά τα βασικά δηλαδή το ότι  προσπαθεί  να θωρακίσει τη χώρα και να μην εισέρχονται και άλλοι άνθρωποι το ότι πιέζει για τις επιστροφές  εκείνων  που δεν δικαιούνται ασύλου  ότι προσπαθεί για τα κλειστά κέντρα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως χρόνος και βοήθεια από την Ευρώπη».