Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, μουσικοσυνθέτη και υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τον Κώστα Γιαννόπουλο, το Βασίλη Φιλίππου και τη Σουσάνα Καρδούλια.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και προβληματισμός. Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο και Περιφέρεια, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30%, με τους πιο νέους να είναι μόλις 19 ετών.
Στην παρέμβασή του ο Κ.Γιαννόπουλος, μιλώντας με στοιχεία ανέδειξε τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες μέλη της ΕΕ, τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Στάθηκε στο μύθο που καλλιεργείται, ότι στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και αλλού, οι νέοι ζουν καλύτερα παραθέτοντας, συγκεκριμένα στοιχεία που τον καταρρίπτουν.
« 120 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ζουν στο όριο της φτώχειας και 51 εκατομμύρια ζουν κάτω από αυτό
17 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι, χωρίς βέβαια σε αυτούς να προσμετρώνται αυτοί που απασχολούνται έστω για μια ώρα την εβδομάδα.
4 εκατομμύρια είναι άστεγοι,
12,5 εκατομμύρια νέοι βρίσκονται εκτός δουλειάς και εκπαίδευσης, Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 6.000 περίπου από αυτούς ζουν στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το 10,2% των μαθητών δεν ολοκληρώνουν το σχολείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από την καθημερινότητα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη Βρετανία.
Έκλεισε, τέλος, την παρέμβασή του δίνοντας μια γλαφυρή εικόνα για το πως εκφράζεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν κλάδο με πολύ υψηλά ποσοστά σε νέους εργαζόμενους, τον κλάδο του τουρισμού που στην περιοχή είναι κυρίαρχος.
Αναφέρθηκε στις καραβιές ενοικιαζόμενων εργαζόμενων που γέμισαν τα προηγούμενα χρόνια, ρίχνοντας με την αξιοποίηση της οδηγίας Μπολκενστάιν της ΕΕ.
«Η πολιτική της ΕΕ οδήγησε να έχουμε στον τουρισμό 14 διαφορετικές μορφές ευέλικτης απασχόλησης, κομματιάζοντας τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο»
«Στην πραγματικότητα οι λέξεις νέος εργαζόμενος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνώνυμο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της κακοπληρωμένης δουλειάς, της μαθητείας, της εθελοντικής δουλειάς, της σκληρής δουλειάς ήλιο με ήλιο για την οποία ο νέος δεν πρέπει να έχει καμιά απαίτηση», είπε κλείνοντας.
Ο Β. Φιλίππου, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ρόδου της ΚΝΕ και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, ανέδειξε την ανάγκη της νεολαίας για πρόσβαση στον αθλητισμόπου όμως σκοντάφτει στις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές.
Έδωσε παραδείγματα από το νησί της Ρόδου, όπου οι υποδομές είναι εγκαταλειμμένες, σε σημείο που να γίνονται επικίνδυνες, ενώ η λειτουργία τους βασίζεται στο μεράκι και τη φροντίδα ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Τόνισε την ανάγκη, ιδιαίτερα η νεολαία, να αντισταθεί στην ολοένα και αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού που θέλει τον νέο απλό θεατή-καταναλωτή και να διεκδικήσει δωρεάν, δημόσιες, σύγχρονες και ασφαλείς αθλητικές υποδομές.
ΗΣουσάνα Καρδούλια, ηθοποιός – σκηνοθέτης και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε τη σημασία που έχει η πρόσβαση στον πολιτισμό για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων ανθρώπων.Στηλίτευσε το κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου τα προηγούμενα χρόνια ως μέρος της συνολικής απαξίωσης από την κεντρική πολιτική των δομών και της πρόσβασης της νεολαίας στον πολιτισμό στην περιοχή μας.
Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης στην ομιλία του ξεκίνησε με τον απλό προβληματισμό που πρέπει να διαπεράσει τη σκέψη της νεολαίας σήμερα, το ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως «δεν είναι ανθρώπινη η κοινωνία που ζούμε, χαρακτηρίζεται από αδικία, ανισότητα και οφείλουμενα την αλλάξουμε».
Συνέχισε αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του πολιτισμού, αλλά και στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, με την υποστελέχωση δομών, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τους τσακισμένους μισθούς ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, από όπου και εκπορεύονται αυτές οι κατευθύνσεις.Διαμορφώνεται όπως είπε μια αποκρουστική πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούνται να τα βγάλουν πέρα οι νέοι.
Αναφέρθηκε στον ψευτοκαυγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, που επιχειρεί να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία τους. Είπε χαρακτηριστικά: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν μνημονιακές πολιτικές που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και είναι κόντρα στο λαϊκό συμφέρον».
Καυτηρίασε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνει την προοδευτική και αντιφασιστική δύναμη τη στιγμή που «συμπλέει πλήρως με τους Αμερικανούς,που βομβαρδίζουν αμάχους, ανατρέπουν κυβερνήσεις, κάνουν επεμβάσεις σε όλον τον κόσμο και εκβιάζουν λαούς, χαρίζει στον «διαβολικά καλό Τραμπ» νέες στρατιωτικές βάσεις, όταν πάγιο αίτημα του λαού μας είναι η κατάργηση και των ήδη υφισταμένων βάσεων».
Είναι μάλιστα τέτοια η προοδευτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ που όπως θύμισε ο Μ.Ανδρουλιδάκης δε δίστασε ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών να συνυπογράψει κείμενο, με το οποίο η ΕΕ γιορτάζει τα 30 χρόνια πτώσης του σιδηρούν παραπετάσματος(έκφραση που χρησιμοποίησε όχι μόνον ο Τσώρτσιλ στην ομιλία του στη Γερουσία όπως είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά πριν από αυτόν ο ναζιστής Γκέμπελς, ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ).
Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τη νεολαία να κάνει το βήμα να στηρίξει το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, ως μια αρχή για μεγαλύτερες αλλαγές στην κοινωνία, φτάνοντας ως το τέλος με την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.