Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το έτος 2020 αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αυτή την ώρα. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε με την ολιγόλεπτη εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ.Τηλέμαχου Καμπούρη.
“ Υπάρχουν σημαντικά ανελαστικά έσοδα.Αυτό που μένει στη δημοτική αρχή είναι για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της.Δομούμε τον προϋπολογισμό με τρόπο ώστε να γίνει μια διοικητική αποκέντρωση. Αγκάθι αποτελούν οι ανείσπρακτες οφειλές που ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Το ύψος του προύπολογισμού φθάνει στα 200 εκατομμύρια ευρώ.Στόχος να υλοποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν όσα έχουμε προγραμματίσει”, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Τηλέμαχος Καμπούρης.
Στον προϋπολογισμό και τις ξεχωριστές πιστώσεις για τις δημοτικές ενότητες αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του δήμου κ.Κυριακή Νικολαίδου.
“ Επί του σχεδίου το σώμα καλείται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό που θα υποβάλλουμε για έλεγχο προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του” , τόνισε.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ.Φώτης Χατζηδιάκος.
“ Εκ μερους όλων των συναδέλφων πρέπει να δώσουμε έμφαση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο προϋπολογισμός είναι η κορυφαία διαδικασία για το Δήμο. Πρέπει όμως να δουλεύεται από μέσα . Να αφουγκράζεται τις ανάγκες των κοινοτήτων. Θυμάμαι πως οι παρατάξεις της μειοψηφίας παλαιότερα βομβάρδιζαν το δήμαρχο.Επίσης θα πρέπει να φροντίζετε ώστε ο η ημερήσια να δημοσιεύεται εγκαίρως ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα αν κάποιος κάνει προσφυγή. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος για την μελέτη του κειμένου της φιλοσοφίας και των στοιχείων του. Η δημοσιότητα και η διαφάνεια εμπεδώνει στον πολίτη ότι λειτουργούμε σωστά”, τόνισε ο κ.Χατζηδιάκος αναφερόμενος περισσότερο στη διαδικασία του προυπολογισμού.
Ο κ.Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στη πρόταση της παρατάξεως του.
“ Εμείς καταθέσαμε πρόταση για τον προϋπολογισμό . Θα μπορούσε να είχε κατατεθεί και στην οικονομική επιτροπή. Χρειάζεται προϋπολογισμός με τα πρότυπα του μεγάλου Δήμου. η προμήθεια των υλικών είναι βασικό στοιχείο για τις δημοτικές ενότητες του νησιού μας. Δεν είναι εύκολο να πηγαίνουμε σε απευθείας αναθέσεις ποσών στις δημοτικές ενότητες.Δεν διαφωνούμε ως προς τα ποσά που έκρινε η υπηρεσία για τις δημοτικές ενότητες αλλά ως προς τις διαδικασίες”,τόνισε ο κ.Χατζηδιάκος που ανέλυσε τις διαδικασίες που θεωρεί πως θα ήταν καλύτερες για τις χρηματοδοτήσεις των κοινοτήτων.
Αναφορά έκανε και για τις διαγωνιστικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρχουν ενστάσεις. Μνεία έκανε στα πλαίσια του προϋπολογισμού ο κ.Χατζηδιάκος και για τους ναυαγοσώστες και τις διαδικασίες για τις προσλήψεις αυτών εγκαίρως.
Όσο για τις παλαιές οφειλές στις οποίες αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε:
“Πραγματι οι οφειλές οι παλαιές αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ.Εμείς επιλέξαμε τους μεγάλους οφειλέτες και προχωρήσαμε σε δεσμεύσεις ΑΦΜ” για να εισπράξουμε τα οφειλόμενα. Τα οικονομικά του δήμου τα παραλάβατε σε καλή κατάσταση”.
Στη δευτερολογία του τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα εμβληματικά έργα.
Ωστόσο η διάρκεια της τοποθέτησης του κ. Φώτη Χατζηδιάκου προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ.Μιχάλη Σοκορέλου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών κ.Δημήτρης Κρητικός.“Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό είναι το σημαντικότερο για το Δήμο.Δεν πρέπει να ψηφίζεται με τη μορφή του κατεπείγοντος στο τέλος του έτους. Να υπάρχει ένα προσχέδιο να καταθέτει προτάσεις οι παρατάξεις και μετά να κατατίθεται προς ψήφιση. Θα το ψηφίσουμε αλλά δεν θα γίνει το ίδιο το επόμενο έτος. Θέλουμε να έρχεται για ψήφιση νωρίτερα”,δήλωσε ο κ.Κρητικός και στη δευτερολογί του τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μεγάλα έργα μέσω του προυπολογισμού.
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης “ Λαϊκή Συσπείρωση” κ.Τάκης Πότσος εξέφρασε τις απόψεις του για τον προυπολογισμο. Μίλησε για τη φιλοσοφία που θα πρέπει να έχει ο προϋπολογισμός ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
“ Εμείς δεν συμφωνούμε με τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού. Όσο για τα ανείσπρακτα δεν έχει τελειώσει η κρίση ακόμη για να μπορεί ο κόσμος να πληρώνει”,τόνισε μεταξύ άλλων. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών του δημοτικού συμβουλίου επί του προϋπολογισμού.
Λαμβάνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Αφάντου- Πεταλούδων κ. Τάσος Σπανός τόνισε πως ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος.
‘Ο προϋπολογισμός μας είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος.Με αυτόν η δημοτική αρχή δίνει το μήνυμα ότι θα στηριχθούν οι κοινότητες μας που ήταν ξεχασμένες.Θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες που έχουν. Οι πιστώσεις και οι διαδικασίες μας λύνουν τα χέρια. Επίσης είναι σημαντικό να προβαίνουμε σε παρεμβάσεις άμεσα στα χωριά δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει πάρα πολύ”, τόνισε και πρόσθεσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατίθενται χρήματα στις δημοτικές ενότητες για τις ανάγκες τους”, τόνισε.
Στην φιλοσοφία του προϋπολογισμού αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος κ.ΓιώργοςΤριάντος αλλά τόνισε πως τα 26.000 ευρώ το μήνα δεν επαρκεί για να ασκηθεί η πολιτική που πρέπει για την στήριξη των αδυνάτων.
“Ελπίζω με τον νέο προϋπολογισμό να αντιμετωπιστούν όλα αυτά και να βλέπουμε περισσότερο στην ανάπτυξη. Είναι ενδιαφέρουσα η επεξεργασία του προϋπολογισμού καθ όλη τη διάρκεια του έτους που πρότεινε ο κ.Δημήτρης Κρητικός . Έχει γίνει πάντως ένα σημαντικό βήμα”, τόνισε ο κ. Τριάντος.
Τους τόνους ανέβασε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ.Γιάννης Ιατρίδης που τόνισε ότι γίνεται συζήτηση για μιζέρια γιατί υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα δάνεια που είχαν συναφθεί παλαιότερα και τα τοκοχρεολύσια.
“Ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία ένας μπούσουλας.Έχουμε όμως και τα βαρίδια. Αναφέρομαι στα δάνεια. Από που ήρθαν αυτά; Δεν θα πρέπει να καταγραφούν; Να δούμε τι έγινε; Θα ζητήσω εξηγήσεις από τον αντιδήμαρχο για τα τοκοχρεολύσια.Επίσης στο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει ένα τομεακό έργο. Υπάρχουν σε αυτό έργα που δεν έχουν… μελέτες. Είναι δυνατό σε ένα δήμο σαν το δικό μας να μην υπάρχει ένα τομεακό έργο. Αν δεν ολοκληρώσουμε μελέτες και δεν τρέξουμε θα μιλάμε για τα ίδια.Αντί για το δήμο κυβερνείο μιλάμε για τη μιζέρια μας.Δεν είναι όμως το ζητούμενο μας αυτό”, τόνισε ο κ.Ιατρίδης.
“Ο ρόλος μας είναι να σχεδιάζουμε για το αύριο και να υλοποιήσουμε το όραμα του δημάρχου μας. Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες του νησιού. Θέλουμε στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ρόδος να είναι ένα βήμα παραπάνω”, τόνισε ο αντιδήμαρχος κ.Στέφανος Δράκος.
“Ο τρόπος με τον οποίο εστιάζεται η συζήτηση είναι συνυφασμένη με τις εκλογές. Πρέπει να εισηγηθείτε να αλλάξει ο νόμος. Να επιστρέψουμε δηλαδή, στο παλαιό καθεστώς”, παρατήρησε ο κ.Σάββας Διακοσταματίου που στην προηγούμενη θητεία ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Αναφερόμενος στις πιστώσεις για τις δημοτικές ενότητες εξέφρασε επιφυλάξεις. Τόνισε δε πως χρειάζεται να εκχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις δημοτικές ενότητες .
Αναφερόμενος στις παλαιές οφειλές τόνισε πως έρχονται από το παρελθόν. Ωστόσο εξανέστει όταν του έκανε παρατήρηση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου για τη διάρκεια της ομιλίας του.
Αποχώρησε όμως σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του προυπολογισμού αλλά και στην απόφαση για απευθείας αναθέσεις.
Ακολούθως πήρε το λόγο ο δήμαρχος Ρόδου κ.Αντώνης Καμπουράκης.
” Φιλολαικός είναι ο προϋπολογισμός που σέβεται τις ανάγκες των πολιτών. Όταν αναφέρεται σε έσοδα και έξοδα όμως είναι ζήτημα. Επίσης θέμα είναι τα ανείσπρακτα. Δεν θα αναφερθώ στην έκθεση του 2016 που αναφέρει πως αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά ….φιλοσοφικά.Στόχος είναι να προσφέρουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες στους Ροδίτες. Επίσης ξέρουμε πως ο νόμος δεν είναι αλά κάρτ”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Καμπουράκης που εξήγησε τη διαφορά μεταξύ του φετινού προυπολογισμού αυτών των προηγούμενων ετών. Ο προυπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία τελικά.