Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, την οποία και συνυπογράφουν οι Τομεάρχες Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και 41 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με την ανάγκη στήριξης του κλάδου των  ξεναγών.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα ο συγκεκριμένος πληττόμενος κλάδος έχει λάβει ανεπαρκή ενίσχυση, η οποία γίνεται με δόσεις, και κατόπιν συνεχών διεκδικήσεων και διαμαρτυριών προς τα αρμόδια Υπουργεία. Οι ξεναγοί βιώνουν το «μαρτύριο της σταγόνας», όπως αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, ώστε να ενταχθούν στα μέτρα αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ την ίδια στιγμή οι προοπτικές εργασίας τους μέσα στο 2021 συνεχώς μετατίθενται.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν το αξιοσημείωτο γεγονός ότι, για το έτος 2020, οι ξεναγοί έχουν λάβει συνολικά μόλις 1868 ευρώ, ένα ποσό που «δεν προσεγγίζει καν το κατώτατο ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και δεν μπορεί να νοηθεί ως μέτρο κοινωνικής μέριμνας και υπεύθυνης πολιτικής». Παρά τις πρόσφατες προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργού Τουρισμού, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας στις 9/2, ουσιαστικά «διαγράφουν» τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, από την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στον κλάδο των ξεναγών, ενώ υπήρχε αυτή η δυνατότητα, με την ενίσχυση να δίνεται για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Είναι αναγκαία μια νέα κοινή υπουργική απόφαση, υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε οι ξεναγοί να αποζημιωθούν για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη ενώ θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί αναδρομική στήριξη για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020 καθώς και να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα ως τουλάχιστον τον Απρίλιο 2021, και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρει ο Νεκτάριος Σαντορινιός, είναι αδιανόητο να επιβιώσει ένας εργαζόμενος και η οικογένειά του, με μια συνολική στήριξη, για το 2020, των 1868 ευρώ!  Οι ξεναγοί, οι οποίοι προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, από τον Μάρτιο έως και όλο τον Ιούνιο του 2020, και από τις αρχές Νοεμβρίου έως σήμερα, ενώ στο ενδιάμεσο καλοκαιρινό διάστημα πραγματοποιήθηκαν ελάχιστα ημερομίσθια. Συνεχίζουμε, με τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, να υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή διαβίωση και σε μια απρόσκοπτη οικονομική στήριξη μέχρι το τέλος της πανδημίας, κατέληξε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

 

 191 total views,  4 views today