Μετά τη δυναμική τους είσοδο στο κοινοβούλιο, που σήμανε το τέλος του δικομματισμού μετά από τέσσερις δεκαετίες οι φιλελεύθεροι Ciudadanos (Πολίτες) του Άλμπερτ Ριβέρα ουδέποτε απέσπασαν στις εκλογές στην Ισπανία τόσες έδρες, όσες τώρα (32 το 2016 – 57 ).

Μαθηματικά τουλάχιστον, ο σχηματισμός κυβέρνησης μεταξύ των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ και των Ciudadanos (Πολιτών) του Ριβέρα, που τάσσονται ρητά εναντίον των αποσχιστικών τάσεων, είναι μια πιθανότητα, αφού μαζί, PSOE και Ciudadanos ξεπερνούν με ευκολία τον μαγικό αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την πλειοψηφία (180). Τα δύο κόμματα το είχαν αποπειραθεί, χωρίς επιτυχία, το 2016, όταν πρωθυπουργός θα γινόταν στη θεωρία ο Σάντσεθ.


Μολονότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης αρνείται να αποκλείσει ξεκάθαρα αυτή την υπόθεση εργασίας -παρότι εναντιώνονται σε αυτό το σενάριο οι υποστηρικτές του- ο Άλμπερτ Ριβέρα καθ’ όλη την εκστρατεία καθ’ οδόν προς τις εκλογές στην Ισπανία απαιτούσε να «εκδιωχθεί» ο Σάντσεθ από την εξουσία διότι «συνθηκολόγησε με τους αυτονομιστές».

Ο Ριβέρα δεν δίστασε να συμμαχήσει με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και με το ακροδεξιό Vox στην προσπάθειά του να αποσπάσει από τους Σοσιαλιστές οχυρά τους στις εκλογές στην Ισπανία. Πολλοί πάντως αναμένουν ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μια μερίδα των Ciudadanos που θα ταχθεί υπέρ της συμμαχίας με το PSOE. Αυτό, βέβαια, φαντάζει δύσκολο αφού ο Ριβέρα δήλωσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει την ηγεσία της αντιπολίτευσης της χώρας, μετά τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Θα παρακολουθούμε στενά την κυβέρνηση του (ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο) Σάντσεθ και του Ποδέμος (…) Είμαστε τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης», είπε ο Ριβέρα απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στη Μαδρίτη αργά το βράδυ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για το παραδοσιακό κόμμα εξουσίας της ισπανικής δεξιάς το PP, που είχε 137 έδρες στην προηγούμενη Βουλή και τώρα 66.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Σε καραντίνα τριών εβδομάδων το Ισραήλ

Βούλιαξαν οι Podemos -42 έδρες από 67 στις προηγούμενες εκλογές

Ο ηγέτης των Podemos, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Πάμπλο Ιγκλέσιας, είδε τη δύναμή τους να συρρικνώνεται σημαντικά στις χθεσινές εκλογές στην Ισπανία / Φωτογραφία: ΑΡ
Aλλά εξίσου βαρύ -14,3%- είναι το αποτέλεσμα και για τους αριστερούς Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Αφού συνέβαλε να μπει τέλος στον δικομματισμό το 2015 μαζί με τους Πολίτες, μαστιζόμενο από εσωτερικές διαιρέσεις το κόμμα της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς έχασε σημαντικό μέρος της δύναμης του σ’ αυτές τις εκλογές, αφού από 67 έδρες το 2016 εξασφαλίζει πλέον 42, δηλαδή έχασε 25 – περισσότερο από το ένα τρίτο!

«Θα θέλαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και με αυτό πετύχαμε δύο στόχους της προεκλογικής μας εκστρατείας. Πρώτον, να σταματήσουμε τη δεξιά και την ακροδεξιά και δεύτερον να σχηματίσουμε μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού», είπε ο Ιγκλέσιας στους οπαδούς του προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της συρρίκνωσης της εκλογικής δύναμης των Podemos.

Tο κόμμα του, που αποτελεί τον πολιτικό κληρονόμο του κινήματος των Αγανακτισμένων ελπίζει να εξαργυρώσει την υποστήριξή του στον Πέδρο Σάντσεθ συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην κυβέρνηση μετά τις χθεσινές εκλογές στην Ισπανία. Ο Ιγκλέσιας έσπευσε να δηλώσει ανοικτός στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνητικής συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, μόνον που τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 165 έδρες, κάτι που σημαίνει πως χρειάζονται άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία μετά τις εκλογές στην Ισπανία.

«Εξέφρασα στον Σάντσεθ την προθυμία μας να εργαστούμε για μια κυβέρνηση συνασπισμού», είπε ο Ιγλέσιας στους οπαδούς του. Παραδέχθηκε, όμως, ότι ο σχηματισμός μιας τέτοιας συμμαχίας «θα απαιτήσει πολύ χρόνο και ζητώ την υπομονή σας».

 216 total views,  2 views today