Ισπανία: Επανακάμπτει ο τουρισμός !

209

Επιστροφή του τουριστικού τομέα της Ισπανίας κοντά στο προ-πανδημικό του μέγεθος εφέτος και πλήρης ανάκαμψη το 2023, βλέπει η βιομηχανική ένωση Exceltur, η οποία εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του  τουρισμού της Ισπανίας  θα ανέλθει τη φετινή χρονιά στο 88% των επιπέδων πριν από την πανδημία, έναντι του 57% το 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Exceltur η αξία της αγοράς του ισπανικού τουρισμού θα ανέλθει σε 135 δισεκατομμύρια ευρώ εφέτος, ωστόσο, προειδοποιεί ότι, με τις μολύνσεις από Covid να σπάνε ρεκόρ σχεδόν καθημερινά, καθώς η παραλλαγή Omicron “σαρώνει” όλη την Ευρώπη, η ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού είναι απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Απρίλιο.

Ενώ η ένωση προειδοποιεί ότι τα ζητήματα της Omicron, καθώς, επίσης, και τα προβλήματα εφοδιασμού, ενδέχεται να αποτρέψουν την πλήρη ανάκαμψη φέτος, προβλέπει ότι η αγορά το 2022 θα είναι αξίας 135 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες βλέπουν να καθυστερεί και πάλι η πλήρης ανάκαμψη των εσόδων τους στα επίπεδα του 2019, πριν την πανδημία, το 2023, ως συνέπεια του τριπλού αντίκτυπου της Omicron, της κρίσης στην  ενέργεια και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα τέλη του 2021”, ανέφερε η Exceltur.

Σύμφωνα με την ίδια, στην Ισπανία, τη δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο πριν από την πανδημία, οι παραλίες και η ύπαιθρος αναμένεται να δουν ισχυρή ανάκαμψη, ενώ οι αστικοί προορισμοί, που εξαρτώνται περισσότερο από τη διεθνή ζήτηση και τα επαγγελματικά ταξίδια, αναμένουν λιγότερο έντονη ανάκαμψη.

Εάν οι προβλέψεις είναι ακριβείς, ο τουρισμός θα συμβάλει στο 10,5% του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας, έναντι 5,5% το 2020 και του 7,4% που αναμένει η Exceltur για το 2021, υπογραμμίζει σε σχετικό δημοσίευμά του το Reuters.

Το ποσοστό μόλυνσης από τον Covid-19 στην Ισπανία, όπως μετρήθηκε τις τελευταίες 14 ημέρες, σημείωσε νέο ρεκόρ 3.128 κρουσμάτων ανά 100.000 ανθρώπους την Τετάρτη, μια αύξηση δεκαπλάσια από τις αρχές Δεκεμβρίου 2021. Την Τετάρτη, η χώρα ανέφερε 159.161 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 8 εκατομμύρια.

Πηγή: Χρήμα και τουρισμός