Απόψε το βράδυ στο δείπνο που θα παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τους επίσημους προσκεκλημένους, με πιάτα του διεθνούς φήμης βραβευμένου σεφ Λευτέρη Λαζάρου, θα σερβιρισθεί με το επιδόρπιο το κόκκινο κρασί “Αποσπερίτης” από τους Λειψούς, των οινοπαραγωγών Μανώλη Βαβουλά και Νίκου Γρύλλη από την ποικιλία Φωκιανό.

Ο κ. Βαβουλάς μιλώντας στον sky εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επιλογή του κρασιού στο σημερινό επίσημο δείπνο, τονίζοντας μάλιστα ότι η ΠτΔ όταν μετέβη στο νησί το περασμένο καλοκαίρι, στις 29 Ιουνίου 2020, δοκίμασε το συγκεκριμένο κόκκινο γλυκό κρασί, επισκεπτόμενη το οινοποιείο, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, στο οποίο υπάρχουν 45 στρέμματα αμπελώνων.

Ο “Αποσπερίτης” 2014, παράγεται από ώριμα σταφύλια της ποικιλίας Φωκιανό, τα οποία συλλέγονται και παραμένουν στον καυτό ήλιο του Αιγαίου για 4-5 ημέρες πριν οδηγηθούν στο πιεστήριο.

Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτη δεξαμενή και το κρασί ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το Φωκιανό, είναι μια γηγενής ποικιλία αμπέλου από την οποία λέγεται ότι παραγόταν ο περίφημος, ομηρικός «Πράμνιος Οίνος» της Ικαρίας. Καλλιεργείται σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων σε περιοχές της Ικαρίας, της Σάμου, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Μεσσηνίας, της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγίου Όρους.

Μάλιστα ο οινοπαραγωγός έκανε λόγο για την ιστορική παράδοση των Λειψών στο κρασί, που παλαιότερα έφθανε μέχρι και το Βατικανό.

“Οι παραγωγές μας δεν είναι τεράστιες. Το σταφύλι είναι 100% φωκιανό στο συγκεκριμένο κρασί. Οι Λειψοί έχουν παράδοση 100 χρόνια σχεδόν στο κρασί και πιο παλιά έφθανε και στο Βατικανό. Σήμερα τα κρασιά της εταιρίας πωλούνται κυρίως στην Αθήνα και τη Ρόδο, αλλά και γενικότερα τα Δωδεκάνησα”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα από την οινοποιητική Λειψών παράγονται και τα κρασιά “Αγερικό” με Ασύρτικο 30%, Αθήρι 20% και Φωκιανό 50% (προέρχεται από τη λευκή οινοποίηση της τοπικής ερυθρής ποικιλίας Φωκιανό και τις ‘κλασσικές’ νησιωτικές Ασύρτικο και Αθήρι), το “Ανθόνερο” που είναι η ροζέ οινοποίηση του φωκιανού 100% (το κρασί ζυμώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες για να ενισχυθεί ο αρωματικός χαρακτήρας της ποικιλίας) και το “Ακταίον” σειρά με φωκιανό.

 

 1,125 total views,  2 views today