Ανησυχία προκαλεί στις τάξεις των στελεχών της ΔΕΥΑΡ η ανομβρία και αναζητούνται λύσεις για την εξασφάλιση νερού ώστε να μην εισέλθει το νησί της Ρόδου και οι κάτοικοι του σε περιπέτειες στο μέλλον.

Στο θέμα της επάρκειας νερού αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο skyrodos.gr ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης και τονίζει πως  σε πρώτη φάση η επιχείρηση θα προχωρήσει σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων  το έτος 2019.

«Η ΔΕΥΑΡ θα προχωρήσει σε ανόρυξη και αξιοποίηση και άλλων γεωτρήσεων το 2019. Είναι κάτι το οποίο θα θέλαμε να αποφύγουμε αλλά δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς διότι οι υδροφόροι ορίζοντες δεν ανατροφοδοτούνται λόγο της ανομβρίας. Ένας άλλος παράγοντας που μας οδηγεί σε αυτήν την λύση είναι η μη ολοκλήρωση του συνολικού έργου Φράγματος Γαδουρά», δήλωσε ο κ. Μανωλάκης και πρόσθεσε ότι  θα εξεταστεί το θέμα της  αφαλάτωσης, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του φράγματος και των γεωτρήσεων!

Σε ερώτηση αν θα αυξηθούν τα τέλη ύδρευσης ο κ. Μανωλάκης  είναι κατηγορηματικός  και τονίζει πως πρώτο μέλημα είναι η παράνομη υδροληψία και η είσπραξη παλαιών οφειλών.

«Όχι δεν θα προχωρήσουμε σε αύξηση των τελών ύδρευσης για το 2019. Η επιχείρηση δεν έχει ανάγκη να το κάνει. Πρώτο μας μέλημα είναι να περιορίσουμε την παράνομη υδροληψία και να εισπράξουμε τις παλαιές οφειλές. Εάν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν όχι μόνο δεν θα αυξήσουμε τα τέλη ύδρευσης αλλά ενδεχομένως να τα μειώσουμε», δηλώνει ο κ. Μανωλάκης.

Η συνέντευξη του κ. Αλέξανδρου Μανωλάκη αναλυτικά:

Πως κλείνει το έτος για την επιχείρηση τουλάχιστον από οικονομικής απόψεως;

Το 2018 κλείνει θετικά όχι μόνο από οικονομικής απόψεως μιας και η επιχείρηση παρουσιάζει καλυτέρευση στα οικονομικά της στοιχεία, αλλά σε όλα τα επίπεδα. Περιορίσαμε κατά πολύ τα προβλήματα της υδροδότησης σε όλο το νησί και αυτό μας κάνει να σχεδιάζουμε ένα ακόμα καλύτερο 2019. Προχωράμε σταδιακά στην ανανέωση του στόλου της επιχείρησης τόσο σε οχήματα, όσο και σε μηχανήματα. Αναβαθμίζουμε τα αντλιοστάσια μας και τον Βιολογικό Ρόδου. Ασχοληθήκαμε πολύ σοβαρά με την εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΥΑΡ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί πιστεύουμε σε αυτό. Φέραμε αρκετά σχολεία στην επιχείρηση προκειμένου να γνωρίσουν την ΔΕΥΑΡ και να μάθουν σημαντικά πράγματα για το νερό και την ανάγκη της ορθής χρήσης αυτού. Τέλος δώσαμε έμφαση στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της επιχείρησης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και ευελπιστούμε ότι οι δράσεις αυτές θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο.

Έχουν καλυφθεί οι οφειλές οικιών και επιχειρήσεων προς τη ΔΕΥΑΡ;

Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να μειωθούν και άλλο οι παλαιές οφειλές προς την επιχείρηση. Μέσα σε ένα χρόνο πετύχαμε να μειώσουμε τις οφειλές κατά 12,5% περίπου. Χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε τις προσπάθειες διότι τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα να εισπραχθούν για να γίνουν στην συνέχεια έργα, που είναι τόσο απαραίτητα για το νησί μας. Αν αναλογιστεί κανείς το οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, θα καταλάβει ότι το αποτέλεσμα που φέραμε δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Oruc Reis: Εβαλε χτες το βράδυ πλώρη για Τουρκία

Τελικά θα προχωρήσει η επιχείρηση σε αύξηση των τελών ύδρευσης για το 2019. Αν όχι γιατί;

Όχι δεν θα προχωρήσουμε σε αύξηση των τελών ύδρευσης για το 2019. Η επιχείρηση δεν έχει ανάγκη να το κάνει. Πρώτο μας μέλημα είναι να περιορίσουμε την παράνομη υδροληψία και να εισπράξουμε τις παλαιές οφειλές. Εάν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν όχι μόνο δεν θα αυξήσουμε τα τέλη ύδρευσης αλλά ενδεχομένως να τα μειώσουμε.

Πως θα αντιμετωπιστεί από τη ΔΕΥΑΡ  η φετινή ανομβρία που στερεί το πολύτιμο νερό από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες; Θα  υπάρξει έλλειψη νερού;

Η ΔΕΥΑΡ θα προχωρήσει σε ανόρυξη και αξιοποίηση και άλλων γεωτρήσεων το 2019. Είναι κάτι το οποίο θα θέλαμε να αποφύγουμε αλλά δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς διότι οι υδροφόροι ορίζοντες δεν ανατροφοδοτούνται λόγο της ανομβρίας. Ένας άλλος παράγοντας που μας οδηγεί σε αυτήν την λύση είναι η μη ολοκλήρωση του συνολικού έργου Φράγματος Γαδουρά. Το φράγμα δίναται  να τροφοδοτήσει με αγωγούς μέχρι και την Κατταβιά και μέχρι και την Σάλακο. Εάν λοιπόν κάποτε ολοκληρωθούν τα έργα αυτά τότε και η ΔΕΥΑΡ θα μπορέσει να ορθολογίσει την χρήση των γεωτρήσεων της.  Επίσης θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα της αφαλάτωσης, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του φράγματος και των γεωτρήσεων, εάν δεν θέλουμε μελλοντικά να μπούμε σε περιπέτειες. Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στον τόπο αυτό και θα πρέπει να βλέπουμε μακριά.

 Επαρκεί πλέον για την κάλυψη των αναγκών το νερό που έρχεται από το φράγμα του Γαδουρά;

Το φράγμα του Γαδουρά τροφοδότησε στην αρχή την πόλη της Ρόδου και κάλυψε τις ανάγκες βάση της υφιστάμενης ζήτησης. Αυτό ακριβώς προέβλεπε και η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-ΔΕΥΑΡ-Δήμος Ρόδου. Η ΔΕΥΑΡ παράλληλα προχώρησε στην υλοποίηση κάποιον έργων και έτσι κατάφερε να λύσει προβλήματα υδροδότησης και σε άλλες περιοχές όπως Ιαλυσσό, Κρεμαστή, Μαριτσά, Παστίδα, Κοσκινού, Καλυθιές, Φαληράκι, Αφάντου, Κολύμπια, Αρχάγγελος, Στεγνά. Συνδυάζοντας δηλαδή τις γεωτρήσεις μας με το Φράγμα Γαδουρά, καταφέραμε να καλύψουμε πολλές ανάγκες και όχι μόνο την πόλη της Ρόδου.

Θα αλλάξει κάτι πως προς τη διαχείριση του φράγματος Γαδουρά από την Περιφέρεια και τη ΔΕΥΑΡ;

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δρομολογεί κάποιες αλλαγές ως προς την διαχείριση του Φράγματος Γαδουρά, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο χλωρίωσης και την επικοινωνία δεδομένων. Οι αλλαγές αυτές εφόσον το κόστος επιβαρύνει την ΔΕΥΑΡ, θα πρέπει να συζητηθούν στην Τεχνική Επιτροπή και κατόπιν να έρθουν προς έγκριση στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης.

Έχουν δοθεί τα χρήματα που οφείλονταν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ;

Ναι έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή της οφειλής της ΔΕΥΑΡ προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Έχουν πληρωθεί οι δύο πρώτοι λογαριασμοί περίπου 1.025.000€ και τον επόμενο μήνα θα πληρωθεί και ο τρίτος λογαριασμός συνολικού ποσού περίπου 340.000€.

 344 total views,  2 views today