Την ανάγκη να γίνουν  όσα χρειάζεται προκειμένου να καταστεί η Ρόδος μεταξύ των  πράσινων εμβληματικών προορισμών που υποστηρίζουν αναβαθμίζουν και κυρίως  σέβονται  το περιβάλλον κατέδειξε η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο  « Θέρμαι» στο ιστορικό  κτίριο δηλαδή που στεγάζει τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο  Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και των κατοίκων για τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Το έναυσμα για τη διοργάνωση της ημερίδας, όπως εξήγησε στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος έδωσε η μείωση των αφίξεων πέρσι από τα  Σκανδιναβικά κράτη.

Μια από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ημερίδα είναι η υποβολή πρότασης  στα αρμόδια υπουργεία ώστε οι πόροι από το τέλος διαμονής να διατίθενται για δράσης που αφορούν την αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην ημερίδα παρέστησαν οι βουλευτές της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης και Γιάννης Παππάς, οι αντιδήμαρχοι Τσαμπίκα Κεχαγιά Μαγιόγλου Κώστας Ταρασλιάς , Τάσος Σπανός ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ  κ. Κ Κωνσταντινίδης ο Διευθυντής του ΕΟΤ κ. Αγαπητός Ξάνθης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Γιαννικουρής, η  Γεν Γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Φαίδρα Σπανού,  ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα τουρισμού κ. Κώστας Χρυσοχοίδης και πολλοί άλλοι .

Ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας δεν κατέστη  δυνατό να παραστεί καθώς έπρεπε να συμμετέχει σε μια σύσκεψη.

Μείωση αφίξεων  πέρσι από τη Σκανδιναβία

«Πέρσι μας προειδοποίησαν για  μείωση  αφίξεων λόγω του περιβάλλοντος , των κλιματολογικών συνθηκών και της καμπάνιας που έκανε η 16χρονη Γκρέτα Τούμπεργκ στη Σουηδία. Πέτυχε το στόχο της γιατί  πέρσι η Ρόδος είχε μείωση αφίξεων σε ποσοστό 6% από τα Σκανδιναβικά κράτη.  Αυτός ήταν ο λόγος που μας ώθησε να διοργανώσουμε την ημερίδα και να αποδείξουμε πως η Ρόδος μπορεί να γίνει ένας πράσινος εμβληματικός προορισμός», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Ματσίγκος και πρόσθεσε πως το 2018  πολλοί ευρωπαίοι δεν ταξίδεψαν γιατί οι καιρικές συνθήκες στα κράτη τους ήταν πολύ καλές.

« Οι  απαιτήσεις των πελατών αλλά και των τουρ οπερέιτορς  έχουν αλλάξει.  Δεν αρκεί μόνο η προστασία του περιβάλλοντος. Χρειάζεται η ανάδειξη του πολιτισμού,  των τοπικών προϊόντων, η  αναβάθμιση των υπηρεσιών, η  δημιουργία υποδομών και πολλά άλλα. Να περάσουμε το μήνυμα προς τους επισκέπτες μας  ότι προστατεύουμε το περιβάλλον  συμβάλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας, δεν ρυπαίνουμε και θα πρέπει και εκείνοι εξίσου να κάνουν το ίδιο. Θα  πρέπει να υπάρχει αειφόρος ανάπτυξη. Και όταν συμβαίνει αυτό υπάρχουν πολλά οφέλη», τόνισε ο κ. Ματσίγκος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων τόνισε πως η Ρόδος μπορεί να γίνει πράσινος εμβληματικός προορισμός.

Η Ρόδος είναι πράσινος εμβληματικός προορισμός; Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Σήμερα θα πρέπει να βγει το συμπέρασμα ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Η Ρόδος έχει τη Μεσαιωνική Πόλη, που είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς διαθέτει παραδοσιακούς οικισμούς περιοχές Natura  μοναδική πανίδα και χλωρίδα καλό κλίμα πολλές υποδομές αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, οδικό δίκτυο , γραφικά χωριά σχολές τουριστικών επαγγελμάτων  αρκετά ξενοδοχεία και   πολύ ηλιοφάνεια.  Αυτό που ακούγεται έντονα τελευταία  είναι ότι η Ρόδος που έχει τόσες πολλές ημέρες το χρόνο ηλιοφάνεια πρέπει να παράγει το δικό της ρεύμα. Αυτό έπρεπε να είχε ήδη γίνει», είπε ο κ.Ματσίγκος

Ωστόσο το νόημα της παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ  φαίνεται πως έχει πιάσει ξενοδόχος του νησιού, που δεν πληρώνει ρεύμα στη ΔΕΗ, για τις ανάγκες της μονάδας του γιατί πολύ απλά το παράγει ο ίδιος. Καταβάλλει στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μόνο  τα  τέλη.

Ο κ. Ματσίγκος περιέγραψε όλες τις δυνατότητες  τις υποδομές τις φυσικές ομορφιές που έχει η Ρόδος,  τις δυνατότητες της  σε ότι αφορά τις ειδικές μορφές τουρισμού που δεν έχουν αξιοποιηθεί με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν ακόμη.  Αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μίλησε όμως και για τις υποδομές και τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν τα ξενοδοχεία ώστε να προστατεύουν το περιβάλλον και να μην το ρυπαίνουν. Διαθέτουν σύγχρονους βιολογικούς και ότι άλλο χρειάζεται για την ασφαλή λειτουργία και τη σωστή διαχείριση και των  απορριμμάτων τους.

«Χρειάζεται  όμως ειδικός σχεδιασμός. Είναι ανάγκη  να  διαφοροποιήσουμε το  τουριστικό προϊόν  τους. Να υπάρξει ισορροπία  μεταξύ κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος. Επίσης πρέπει να αξιοποιήσουμε, τα εγκαταλελειμμένα  κτίρια.  Αναγκαίο είναι όλοι τοπικές αρχές και  σύλλογοι να έχουν συνεργασία. Ακόμη και οι μαθητές να αποκτήσουν τουριστική συνείδηση. Πρέπει να κάνουμε στοχευμένη προβολή και διαφήμιση. Η  Ρόδος να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος για να ενισχύσει το προφίλ της στο εξωτερικό.  Τα επόμενα χρόνια αυτό θα συζητάμε.

 Β. Υψηλάντης : Να συνεργαστεί ο ιδιωτικός με το δημόσιο τομέα

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης αναφέρθηκε στις συνέργειες που θα πρέπει να αναπτυχθούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Σε όλους τους τομείς χρειαζόμαστε δουλειά. Η σημερινή ημερίδα είναι μια παρέμβαση σε ένα πολιτισμικό ζητούμενο που είναι το περιβάλλον. Ήδη οι τουριστικές  επιχειρήσεις αναπτύσσουν δράσεις , για την προστασία του περιβάλλοντος. Ίσως πρέπει  να υπάρξει μια σύζευξη ιδιωτικού τομέα και δημοσίου. Έτσι θα καταστήσουμε τον τόπο μας  περιβαλλοντικά σωστό.  Πρέπει να πείσουμε ότι έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Η σημερινή ημερίδα θα είναι η αφορμή η Ρόδος και τα νησιά μας θα καταστούν πράσινοι προορισμοί που σέβονται το  περιβάλλον. Όπου μπορώ να συμβάλω εγώ θα είμαι κοντά σας», τόνισε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.

Με την άποψη να μένουν στην ΤΑ τα έσοδα από το τέλος διανυκτέρευσης συμφώνησε ο  βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς.

«Είναι σημαντικό να αναπτύσσονται δράσεις σαν τη σημερινή. Και εμείς οι πολιτικοί θα μπορούμε να μεταφέρουμε τις αποφάσεις σας στην κυβέρνηση. Συμφωνώ με την άποψη να μένουν στον προορισμό τα έσοδα από το τέλος διανυκτέρευσης. Αν δεν είναι εφικτό αυτό να γίνει φέτος να εφαρμοστεί από το 2021», δήλωσε ο κ. Παππάς.

Με αφορμή σχόλια για την εφαρμογή του  προγράμματος All Inclusive ,  βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να βελτιωθεί τόσο το περιβάλλον ώστε οι τουρίστες να μην μένουν μέσα στα ξενοδοχεία αλλά να επισκέπτονται και άλλα σημεία του νησιού.

 Γ. Ματσίγκος : Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έσοδα από το τέλος διανυκτέρευσης

Στη συνέχεια ο κ. Ματσίγκος  πρότεινε στον κ. Κρεμλή που είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού να εισηγηθεί ώστε το τέλος διανυκτέρευσης που εισπράττεται από τα ξενοδοχεία να δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση ενεργειών για τη βελτίωση των υποδομών  την προστασία του περιβάλλοντος  και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στους  κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Οι έξι άγνωστοι «παράδεισοι» του Αιγαίου από τη Daily Mail

Στην ομιλία του ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Κρεμλής αναφέρθηκε  στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της

«Η χώρα μας έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο πρωθυπουργός έχει πολύ ψηλά τα θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος . Αντιλαμβάνεται τη σημασία που διαδραματίζει το περιβάλλον στον τουρισμό. Έχει αναλάβει και διεθνή εκστρατεία για να αναπτύξει τα θέματα αυτά. Και ως χώρα έχουμε λάβει τολμηρές αποφάσεις. Εμείς στα θέματα του περιβάλλοντος θέλουμε να είμαστε μπροστάρηδες και να δίνουμε το καλύτερο παράδειγμα», είπε ο κ Κρεμλής που αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή.

«Παρότι η ΕΕ καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής  υπάρχει ρύπανση και μεγάλη άντληση πόρων . Αποτέλεσμα το φαινόμενο να είναι ανησυχητικό.  Πέρα από την αύξηση της θερμοκρασίας την άνοδο της στάθμης στη θάλασσα,   θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα προβλήματα», τόνισε ο κ. Κρεμλής που αναφέρθηκε  και στη διάβρωση των ακτών φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις στη Ρόδο.

«Ενημέρωσα το δήμαρχο και του είπα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Επί θητείας του κ. Σ Καραγιάννη είχε έρθει στη  Ρόδο ο κ. Ρογκάν που είχε κάνει μελέτη και υπέβαλε προτάσεις. Λύσεις αν και με υψηλό κόστος υπάρχουν και πρέπει να τις εξετάσουμε», είπε ο κ. Κρεμλής.

Ο ειδικός  σύμβουλος του πρωθυπουργού αναφέρθηκε  στην ανάγκη προσαρμογής των ξενοδοχείων στην κλιματική αλλαγή.

Αν το κλίμα υποβαθμιστεί ο τουρισμός θα υποφέρει

«Το κλίμα το περιβάλλον και ο τουριστικός τομέας είναι αλληλένδετα . Να αποδείξουμε πως είμαστε πράσινος προορισμός κυκλικής οικονομίας που εξουδετερώνει μειώνει αντισταθμίζει τις εκπομπές αερίων που προκαλούνται από τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τους τουρίστες στη χώρα μας», είπε ο κ. Κρεμλής που τόνισε πως τα καύσιμα που χρειάζονται για μια μακρινή πτήση είναι όσα χρειάζονται για την θέρμανση κατοικίας για ένα χρόνο. «Αν το κλίμα υποβαθμιστεί ο τουρισμός θα υποφέρει. Η ποιότητα της ζωής μας θα υποβαθμιστεί μαζί με το περιβάλλον», είπε ο κ. Κρεμλής.

Η Ρόδος ήταν στις δεκαετίες του 20 και του 30 εξωτικός προορισμός

Στις δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην ομιλία του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα τουρισμού στα  Δωδεκάνησα κ. Κώστας Χρυσοχοίδης.

« Ο όρος περιβάλλον είναι σύνολο πολλών  πραγμάτων. Πρακτικά θεωρούμε ως φυσικό περιβάλλον την χλωρίδα και την πανίδα.Από τη δεκαετία του 60 αναπτύσσεται τουρισμός όπου ένας περιηγητής μετακινείται μαζικά και προκαθορισμένα. Δεν έχει στόχο να  διερευνήσει το περιβάλλον. Απολαμβάνει τις ομορφιές  του  προορισμού. Η Ρόδος τις δεκαετίες του 20 και 30 σχεδιάστηκε πως πόλη ως τουριστικός προορισμός . Αυτό ξεχάστηκε μετά και αφέθηκε στην τύχη της. Ο σχεδιασμός εκείνος περιελάμβανε ξενοδοχεία εστιατόρια χώρους αναψυχής γκόλφ οργανωμένες παραλίες και πολλά τοπικά προϊόντα που την έφεραν στο προσκήνιο. Διαφημίζονταν ως εξωτικός τόπος που η δύση συνυπάρχει με την ανατολή. Τα προϊόντα της έγιναν γνωστά στον κόσμο και πολλά από αυτά περιζήτητα. Όσα υπάρχουν μέχρι σήμερα έχουν ιδιαίτερη αξία. Αυτός ο σχεδιασμός κατέστησε τη Ρόδο τον καλύτερο προορισμό παγκοσμίως μέχρι και τη δεκαετία του 60. Στη συνέχεια ο τουρίστας απομονώθηκε από το περιβάλλον και ξεκίνησε η υποβάθμιση. Η μαζικότητα. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντός όμως υποβάθμισε και το τουριστικό προϊόν», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης που αναφέρθηκε και στις ΑΠΕ.

«Αν ήμασταν διασυνδεμένοι με την ηπειρωτική Ελλάδα θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερο όποια μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας.  Μπορούμε να προχωρήσουμε τη συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να παράγουν το δικό τους ρεύμα», τόνισε.

Πέρα βρέχει ο κόσμος   για την ανακύκλωση

Στο  περιβάλλον αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος κ. Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγιόγλου.

«  Στο νησί μας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων  υιοθετεί δράσεις  που στοχεύουν  στη φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά. Όλο και περισσότεροι από τους επισκέπτες μας εντάσσουν  σε υψηλή κλίμακα την υπεύθυνη στάση απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο βιώσιμος  τουρισμός δεν είναι τάση αλλά ηθική απαίτηση.  Ο ξενοδοχειακός κλάδος καλείται  να ευθυγραμμιστεί σε ένα νέο μοντέλο μεταρρυθμίσεων μειώνοντας τις εκπομπές αερίων ετησίως κατά 90% έως το 2050. Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αρκεί από μόνη της . Χρειάζεται η συμβολή της ΤΑ και των πολιτών. Ως νέα δημοτική αρχή  στοχεύουμε στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων  που θα ενισχύσουν μια τέτοια προοπτική. Ο δήμαρχος έχει εντάξει την  προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ενός πράσινου  δήμου στις υψηλές του προτεραιότητες . Σε  ό τι αφορά την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε τοπικό επίπεδο. Η βελτίωση τους αποτελεί για μας στόχο. Οι πολίτες απέχουν από τις δράσεις που αφορούν την ανακύκλωση. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης», είπε η αντιδήμαρχος που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων  και την ανακύκλωση.

Στο θέμα της ημερίδας αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού  κ. Κώστας Ταραλιάς.

«Πρέπει όταν μιλάμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη να ξέρουμε τι είναι.  Πρέπει να φροντίσουμε το περιβάλλον  για την ανάπτυξη του μέλλοντος.  Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ένα είδος οικονομικής ανάπτυξης.  Πρέπει να διαχειριστεί μια σειρά από θέμα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τον πολιτισμό.  Το πρόιον που ο κόσμος του τουρισμού καλείται να χρησιμοποιήσει δεν είναι μόνο τον περιβάλλον με την έννοια της φύσης  αλλά και μια σειρά από πολιτιστικά προϊόντα.  Η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον. Αν θέλουμε να  βελτιώσουμε την ποιότητα του τουρισμού να τους δώσουμε εναλλακτικές μορφές ενασχόλησης. ΄Ετσι θα βγαίνουν από τα ξενοδοχεία και δεν περιορίζονται καθ όλη τη διάρκεια των διακοπών τους σε αυτά» , τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Χαιρετισμό απηύθυνε και  ο κ. Κωνσταντινίδης που αναφέρθηκε στον τουρισμό και τις αλλαγές στο περιβάλλον.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών   ήταν εκπρόσωποι διεθνών φορέων πιστοποίησης όπως ο κ.Σωτήρης Μυλωνάς από το Travelife και ο κ. Άγγελος Σωτηρόπουλος από το Δ.Σ του ΕΕΠΦ, η κα.Ματούλα Συρίγου και ο κ. Νικόλας Λειβαθηνός από το Green Key.

Ο  κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, εκδότης του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και διευθύνων σύμβουλος της KSD, ο οποίος πέραν της ομιλίας του παρουσίασε  ένα επαναστατικό προϊόν, που αποτελεί παγκόσμια πατέντα, αλλάζοντας την ξενοδοχειακή καθημερινότητα, το οποίο καταργεί απολύτως το πλαστικό, τα συντηρητικά και την χρήση νερού, με μηδαμινό αποτύπωμα άνθρακα.

 

 266 total views,  2 views today