Όχι για τα φωτιστικά Led αλλά ούτε και για την υποστήριξη της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ κατάφεραν να ομονοήσουν  τα μέλη του  Περιφερειακού Συμβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση.

Για την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ

Η απόφαση για την υποστήριξη της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί και να μην βάλει λουκέτο δεν ήταν ομόφωνη.

Αυτό συνέβη γιατί η κ. Μαρία Χατζηγιάννη επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε λευκό υποστηρίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μονιμοποιηθούν σε κάποια από τις δομές του δημοσίου τομέα που έχει συναφές αντικείμενο με την εταιρεία δηλαδή να πηγαίνει στην … Πυροσβεστική ή σε μια από τις Διευθύνσεις του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Μάλιστα η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη ζήτησε από την κ. Μαρία  Χατζηγιάννη, να εξέλθει της αίθουσας, σε μια προσπάθεια να  ληφθεί απόφαση ομόφωνη και να μην φανεί  σε κεντρικό επίπεδο ότι δεν υπάρχει σύμπνοια και σε αυτό.

Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος ξεκίνησε με την βράβευση από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο του κ. Αν Ξανθού για την εθελοντική του προσφορά και την τιμιότητα του.

Στη συζήτηση του θέματος το παρόν έδωσαν ο διευθυντής της εταιρείας κ. Γιωτόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Νίκος Ρεσβάνης.

«Τιμούμε τον κ. Ξανθό για τη προσφορά του ως εθελοντής αλλά και για την τιμιότητα του καθώς στη διάρκεια των εργασιών βρήκε πορτοφόλι και το παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

«Συμφωνούμε να προχωρήσει η διαδικασία για την στήριξη της εταιρείας.  Εχω ζήσει την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της με διαφορετική σύνθεση  και διαφορετικά συστήματα χρηματοδότησης. Τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Έπαιζε σπουδαίο ρόλο στον τομέα της πρόληψης  και όχι μόνο. Οι εργαζόμενοι έδιναν και δίνουν τη ζωή τους. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Μαζί και οι διαδικασίες. Βοήθησε η μετατροπής της και η εστίαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα η δομή υποστηρίζεται οικονομικά από την Περιφέρεια. Υπάρχει θέμα που είναι καθαρά πολιτικό. Η εταιρεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε έκτακτα γεγονότα.  Το ζήτημα δεν είναι εύκολο. Εκτιμώ ότι πρέπει να λυθεί πολιτικά», τόνισε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Δεν αμφισβητούμε  την αναγκαιότητα για τη  συνέχιση της λειτουργίας της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ και την επέκταση της σε άλλα νησιά. Η εταιρεία δημιουργήθηκε από μας  τους αυτοδιοικητικούς . Κακώς κτυπήθηκε η δομή. Το ζήτημα δεν είναι να κλείσει. Ίσως πρέπει να πάρει την αρχική διάσταση που είχε», τόνισε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης ελάσσονος μειοψηφίας  κ. Μπενέτος Σπύρου

Την άποψη ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα πρέπει να μονιμοποιηθούν σε κάποια από τις κρατικές δομές που είναι σε λειτουργία εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μαρία Χατζηγιάννη.

Υπέρ της στήριξης της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ τάχθηκε ο κ. Γ Αττιτής από την παράταξη που υποστηρίζεται από τη ΧΑ.

«Θα ήταν επιθυμητό να έχουμε ομόφωνη απόφαση  για την στήριξη της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.  Με την πρώτη ευκαιρία να βρεθεί και τρόπος να γίνει μόνιμη η εργασιακή σχέση του προσωπικού της εταιρείας» , δήλωσε ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κ. Άγγελος Ανανίας.

«Ας περιοριστούμε στη στήριξη της εταιρείας και θα εξεταστεί αργότερα από την Περιφερειακή Αρχή η  επέκταση της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ σε άλλα νησιά. Το έργο είναι δύσκολο όταν υπηρετούν 62 εργαζόμενοι και ο προυπολογισμός   ανέρχεται σε 499.000 ευρώ», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Διαξιφισμοί λάσπες και αποχωρήσεις για τα LED

Στα πρόθυρα του να σπάσει έφθασε το πολιτικό θερμόμετρο κατά τη συζήτηση του θέματος, που είχε να κάνει με το διαγωνισμό για τα φωτιστικά Ledστη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου .

Αποτέλεσμα της έντασης ήταν η αποχώρηση των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας κκ. Γιάννη Μαχαιρίδη και Μπενέτου Σπύρου από την αίθουσα όπου διεξάγονταν η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

«Αποχωρούμε μέχρι να επέλθει ηρεμία», ήταν η φράση που είπε ο κ. Γιάννης Μαχαίριδης ευρισκόμενος στην πόρτα της εξόδου. Και οι δύο μαζί με τον κ. Μακρυωνίτη επανήλθαν αργότερα για τη συζήτηση των εκτός ημερησίας διατάξεως θεμάτων και των υπολοίπων της ημερήσιας διάταξης.

«Σεβόμαστε την αρμόδια αρχή ανεβάσαμε το διαγωνισμό, με  θεραπευμένους τους όρους που είχαν προσβληθεί.  Η διαδικασία προχώρησε και μέσα στον τρέχοντα μήνα κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή για έγκριση το πρακτικό του διαγωνισμού της επιτροπής διαγωνισμού. Θυμίζω ότι η επιτροπή διαγωνισμού, προχώρησε σε μια απόφαση. Αμέσως μετά  άρχισε η ομοβροντία.  Ανθρώπου διαφορετικοί μεταξύ τους και διαφορετικό πολιτικό παρελθόν κατάλαβαν όλοι το ίδιο ψέμα.Προσυπέγραψαν όλοι την ίδια ακριβώς συκοφαντία.  Την κύρια συκοφαντία γιατί έχει και άλλες. Σύμφωνα με αυτή η οικονομική επιτροπή  μετέτρεψε το « όχι»  σε « ναι», τόνισε στην τοποθέτηση του  ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και διερετήθηκε αν με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής …βγήκε ανάδοχος του έργου.

Το δεύτερο ψέμα όπως είπε ο  Περιφερειάρχης είναι ότι έπεσε ο διαγωνισμός με δικαστική απόφαση. Μάλιστα κατηγόρησε τις παρατάξεις που αντέδρασαν στη διαδικασία ότι στα πρόσωπα των μελών της Οικονομικής Επιτροπής θέλει να κατασκευάσει ενόχους. Και αυτό με κάθε τρόπο.

« Έχει κανείς στα χέρια του δικαστική απόφαση με την οποία κατέρρευσε δηλαδή έπεσε ο πρώτος διαγωνισμός; Στο δημόσιο διάλογο μιλάμε ως  υπεύθυνοι άνθρωποι ή ως απλοί …κουτσομπόληδες ή ακόμη χειρότερα ως κοινοί συκοφάντες. Προκαλώ όποιος έχει δικαστική απόφαση να την καταθέσει σήμερα στη γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Διαφορετικά να βγει στην κοινωνία και να πει ή είναι  ημιμαθής παρά το γεγονός ότι είμαι εκλεγμένος ή είναι συκοφάντης . Το διευρυμένο   μέτωπο που έχει συσταθεί  ( θα το δούμε και αυτό) μετέτρεψε το « όχι» σε «ναι».  Η οικονομική επιτροπή  πήρε την απόφαση- εισήγηση – πρόταση  της επιτροπής διαγωνισμού . Μετά άρχισε το …γαιτανάκι της ειρωνίας.  Ερώτηση στους συκοφάντες. Έπρεπε  τα μέλη  της Οικονομικής Επιτροπής να έχουν γνώσεις τεχνικές  ; Εισήλθαν στα τεχνικά ζητήματα; Η αλήθεια είναι όχι. Δεν χρειάστηκε να έχουν τεχνικές γνώσεις. Δεν εξέτασαν τέτοια ζητήματα. Απευθύνθηκαν μόνο στο νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας.  Ρώτησαν το δικηγόρο πως ανάβει η λάμπα; Τον ρώτησαν αν κατά το νόμο η απόφαση εισήγηση μπορεί ως έχει να αποτελέσει ένα κείμενο που να αποτελεί απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η νομική υπηρεσία αποφάνθηκε ότι για την προστασία των μελών πρέπει να εφαρμοστεί η κατά το νόμο δεσμευτική διαδικασία του άρθρου 102 παράγραφος 5.  Αυτό έκαναν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι δικαστική απόφαση δεν υπάρχει. Ετσι το ψεύδος διακινείται από ανθρώπους που ξέρουν τα πάντα. Πετάνε τη λάσπη χύμα και…  όπου πιάσει , όπως πιάσει.  Για τέτοιο πανικό μιλάμε. Δεν υπάρχει απόφαση δικαστική. Αν την έχετε μέχρι να τελειώσει η συνεδρίαση να τη φέρετε. Όλο το περιβόλων που δημιουργήσατε είναι ένα αποκύημα μιας οργιώδους φαντασίας  η οποία θέλει να κατασκευάσει ότι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής είναι ένοχα. Με κάθε τρόπο και μόνο με  ψέμα», είπε εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι η υπόθεση έχει φθάσει στη δικαιοσύνη με τη μήνυση που έχει υποβληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Ε. Φτακλάκη: Άνθρακας ο θησαυρός του ... success story

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ζήτησε πλήρη φάκελο του έργου  προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην  επόμενη τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου .

«Φαντάζομαι ότι η επόμενη κίνηση που θα κάνει η περιφερειακή αρχή θα είναι να παρουσιάσει φάκελο με όλη τη διαδρομή και όλες τις διαδικασίες προκειμένου στην επόμενη συνεδρίαση να έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα δηλαδή πότε έγινε ο διαγωνισμός, πόσες και ποιες εταιρείες έλαβαν μέρος . Να δούμε τι έγινε στη διαδικασία και αν οι τεχνικές υπηρεσίες έπρεπε να ανακατευθούν στη διαδικασία. Να μάθουμε αν γνωμοδότησαν οι τεχνικές υπηρεσίες . Επειδή μιλάμε για προμήθεια θα υπάρχει εισήγηση στην οικονομική  επιτροπή για τι είναι αυτή.  Αυτά είναι λεπτομέρειες για τις οποίες δεν έχω ενημέρωση. Επειδή το θέμα είναι τεράστιο και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με εμπλοκή της δικαιοσύνης. Ο Περιφερειάρχης εγκαλεί τις παρατάξεις που πήραν θέση για τις τοποθετήσεις τους. Λεω και πάλι πως το θέμα δεν είναι μικρό.Είναι σύνθετο όπως αναγνώρισε και ο κ. Χατζημάρκος. Η οικονομική επιτροπή δεν έλαβε απόφαση . Το καλύτερο είναι να δώσει η περιφερειακή αρχή ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία που θεωρεί ότι δεν είναι επιλήψιμα.  Το θέμα είναι σοβαρό και η δαπάνη μεγάλη αφού φθάνει τα 4.500.000 ευρώ. Να έρθει ξανά στο περιφερειακό και να συζητηθεί», τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης.

«Δεν έχω αντίρρηση απάντησε ο περιφερειάρχης που ζήτησε από τους περιφεριακούς συμβούλους των Κυκλάδων να πραγματοποιηθεί και η επόμενη συνεδρίαση στη Ρόδο». Εξήγησε και τους λόγους για την  εμπλοκή της δικαιοσύνης αφού η περιφερειακή αρχή όπως είπε υπέβαλε μήνυση σε κάποιον που είχε τα χέρια του σε λάθος τσέπες.

Στη συνέχεια πήρε το  λόγο ο κ. Μπενέτος Σπύρου και τόνισε πως σοβαρά θέματα τίθενται για συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως.

«Χαίρομαι που συμφώνησαν όλοι να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να ενημερωθεί και ο κόσμος. Με φοβίζει το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο με εντάσεις λόγω εκλογικής περιόδου. Αρκετά δηλητηριασμένο είναι το κλίμα στη χώρα. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε χωρίς λόγο και αιτία για τη συνοχή των κοινωνιών μας», είπε ο κ. Σπύρου.

«Αφού δεν είστε ενήμεροι  γιατί βγαίνετε  και μιλάτε», αντέτεινε ο περιφερειακός σύμβουλος  κ. Καραμαρίτης.

« Άκουσε δεν μπορείτε να μιλάτε  μόνο εσείς», απάντησε ο κ. Σπύρου.

«Είναι τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που συκοφαντήθηκαν και σπιλώθηκε η τιμή τους», είπε ο κ. Καραμαρίτης.

«Δεν θα σας κάνω τη χάρη. Να μου φέρετε την δικαστική απόφαση. Δεν μπορεί να υπογράφεις δημόσια και μετά μαθαίνεις.  Πρώτα υπογράφεις  και μετά μαθαίνεις;  Βαλε όλα τα θέματα . Γράψε όλα τα θέματα . ¨Ότι θεμα θέλει ο κ. Μαχαιρίδης να συζητηθούν. Δεν καταλαβαίνετε τον εκνευρισμό όταν σπιλώνετε με συκοφαντίες ανθρώπους. Με ψέματα όλα αυτά. Τώρα τι θέλετε να μάθετε  », φώναξε στον κ. Μαχαιρίδη, ο Περιφερειάρχης  και ζήτησε να πάρουν το λόγο τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

Σε έντονο ύφος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Μπαριανάκη.

«Δεν αντέχουν το διάλογο και αυτά που πρέπει να ειπωθούν.  Είστε ψεύτες και συκοφάντες . Το θέμα μοιάζει με το νέο .. Πανιώνιο. Δεν αντέχουν το διάλογο.  Δεν είναι η πρώτη φορά. Εκδίδουν  δελτία τύπου. Το ίδιο έγινε με το νερό. Τα ίδια πρόσωπα που έχουν τις σκοπιμότητες μας δημιουργούν το ίδιο θέμα,. Εφαρμόζουμε το νόμο ρητά. Εδώ και 15 ημέρες μας κατηγορούν με δελτία τύπου επειδή εφαρμόζουμε το νόμο. Ο κ. Μαχαιρίδης διαχειρίστηκε επί σειρά ετών τον τόπο ως αιρετός και εκλεγμένος.», είπε ο κ. Μπαριανάκης και κατηγόρησε τον κ. Μαχαιρίδη  ότι δήλωσε πως θα έκανε εικονικό διαγωνισμό για το έργο Σπόα – Ολυμπάς .

Στο ίδιο μήκος κύματος δηλαδή οργισμένες ήταν οι  απαντήσεις και των άλλων μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Την πρόταση που έχει δημοσιεύσει το skyrodos.gr για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου όπως έχει κάνει ο κ. Κώστας Μπακογιάννης υπέβαλε ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουνάκης.

Με ενδιαφέρει το καλό του τόπου και κάνω γόνιμη αντιπολίτευση. Τομπούλιγκ που έχουμε δεχθεί είναι απίστευτο. Σας καταθέτω την πρόταση που υλοποιεί ο κ. Μπακογιάννης που είναι νεός αλλά η πορεία του είναι λαμπρή.  Ο διαγωνισμός για τα Led έχει λάθη  παραλείψεις και σκιές. Το έργο μπορεί να γίνει χωρίς να δοθούν χρήματα από την Περιφερειακή αρχή και χωρίς δάνειο», είπε ο κ. Κουνάκης.

«Η επιτυχία του κ. Μπακογιάννη έγκειται όχι στην ηλικία του όπως λέτε αλλά στα μυαλά που κουβαλάει. Περιμένω τη δικαστική απόφαση.Από πότε τα μοντέλα με τη μόχλευση είναι προσιτά; Πόσο αστείο είναι να καθίσταται κανείς ημιμαθής;» ανταπάντησε ο κ. Γιώργος  Χατζημάρκος από την κριτική του οποίου δεν ξέφυγε ούτε ο κ.  Αττιτής.

Στη σημερινή συνεδρίαση εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της  Περιφέρειας  που ανέρχεται στα 108.693.464 ευρώ για το 2019 . Η αναφορά στο αποθεματικό ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ έδωσε την ευκαιρία στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδης την ευκαιρία να κάνει σχόλιο περί μη απορρόφησης των κονδυλίων.

 188 total views,  4 views today