Στις καλένδες υποσχέσεις για τους δασικούς χάρτες;

1293

Στις καλένδες φαίνεται πως καταλήγουν οι πρωτοβουλίες το υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που θα είχαν στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων που ανέκυψαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Συγκεκριμένα η προθεσμία που είχε δώσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος,για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών σε όσους μετείχαν στην κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ στις 21 Ιανουαρίου στην Αθήνα έληξε χωρίς να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος είχε αναφερθεί  στην πρόσφατη νομοθέτηση και εξειδίκευση με εγκύκλιο για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις με κτήρια με οικοδομική άδεια, οι οποίες εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία, όπως και στο ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που κατά το 1945 ήταν αγροτικές εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι αυτές οι ρυθμίσεις ήταν αίτημα και των επιστημόνων και της Αυτοδιοίκησης στον νησιωτικό χώρο και έχουν ήδη θεσπισθεί.
Στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το υπουργείο έπειτα από συναντήσεις με μηχανικούς και συμβολαιογράφους των νησιών, συμφωνήθηκε να συμμετέχει η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου σε επιτροπή που επεξεργάζεται ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας για την περαιτέρω βελτίωσή της.

Ο κ. Φάμελλος είχε τονίσει  ότι αυτό δεν αφορά ρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, όταν έχει γίνει ήδη ανάρτηση στο 52% της χώρας.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι οι πρωτοβουλίες ήταν  σε φάση επεξεργασίας από το υπουργείο ως προς  την υπέρβαση ατελειών του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη ισχύ του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες, τη δυνατότητα μεταβιβάσεων σε μικτές εκτάσεις που έχουν αγροτική, χορτολιβαδική ή δασική χρήση, όπου εκκρεμούν πράξεις μεταβίβασης, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων περί φρυγανικής βλάστησης σε εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου.

Ωστόσο οι προτάσεις για τις οποίες δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός δεν κατατέθηκαν όπως δήλωσε στο skyrodos.gr o αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων   κ. Γ. Λεονταρίτης στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Το θέμα θα απασχολήσει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου  στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 22 Μαρτίου στη Σύρο.

Δεν αποκλείεται να κατατεθεί προς έγκριση από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου  και ψήφισμα διαμαρτυρίας .

Ωστόσο είναι αμφίβολο αν το ψήφισμα διαμαρτυρίας θα  ευαισθητοποιήσει τους αρμοδίους που αγνόησαν όσα αναφέρθηκαν στην κοινή συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου ΠΕΔ στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου.