Τα πρόσωπα που σημάδεψαν το 2020 στα Δωδεκάνησα

1230

Αναμφισβήτητα τα πρόσωπα της χρονιάς και στην περιοχή μας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν το 2020 όλοι ανεξαιρέτως οι υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Ρόδου και των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου, τα Κέντρα Υγείας, τα ιδιωτικά ιατρεία και ιδιωτικές κλινικές, που δίνουν μία μεγάλη μάχη από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην πρώτη γραμμή, ενάντια σε αυτό τον αόρατο εχθρό που ονομάζεται COVID-19.

Της Νατάσας Παμπρή

Σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον πλανήτη, ολόκληρη την ανθρωπότητα που ανέτρεψε τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, το εργασιακό περιβάλλον, τις συνήθειές μας, τις σχέσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους συνανθρώπους που συναναστρεφόμασταν, τους συγγενείς και φίλους μας. Σε μία χρονιά που χάθηκε το χάδι, η αγκαλιά, το φιλί, η χειραψία, η άμεση επικοινωνία, και που αντικαταστάθηκε κυρίως από τα social media. Πολύ μεγαλύτερη η χρήση τους από την πανδημία μέχρι σήμερα, αφού ήταν ένας τρόπος για να μην εκλείψουν οι ανθρώπινες σχέσεις.

Κάποια πρόσωπα ξεχώρισαν το 2020, είτε για τις επιδόσεις τους, είτε λόγω αρμοδιοτήτων, ή της επικαιρότητας. Μικροί και μεγάλοι που κατάφεραν να γίνουν πρωταγωνιστές:

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης που σήκωσε το βαρύ φορτίο, διότι δε φτάνει που άλλαξε «στρατόπεδο», αλλά έπεσε και στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 χρόνων, έχοντας την ευθύνη στη λειτουργία του μεγαλύτερου Νοσοκομείου στο Νότιο Αιγαίο και το βάρος να οργανώσει το νέο Νοσοκομείο της Καρπάθου εν μέσω πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, καθώς φέτος λόγω της κρίσης της πανδημίας τα εργασιακά ζητήματα όλων των κλάδων και ειδικότερα του τουρισμού χρειάσθηκαν τις παρεμβάσεις του ΕΚΡ σε Κυβέρνηση και θεσμικούς φορείς για να διασφαλίσουν τη στήριξή τους από την πολιτεία.

Ο Μιχάλης Τριομμάτης που είναι ο πρώτος μαθητής Ειδικού Σχολείου στα Δωδεκάνησα, ο οποίος κατάφερε να περάσει στις φετινές πανελλαδικές σε ΑΕΙ και εισήλθε στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, χωρίς να κάνει κανένα φροντιστήριο!

Ο Σωτήρης Αρφαράς, από τη Ρόδο, που κατάφερε να ξεχωρίσει για τις επιδόσεις του, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από τους πρώτους των πρώτων με 19.450 μόρια! Σε μία δύσκολη χρονιά εν μέσω πανδημίας, πέτυχε το στόχο του και άγγιξε το άριστα.

Ο 11χρονος Χρήστος Καμπόσος, ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών που θα αποφοιτήσει τον Ιούνιο από το μικρότερο Δημοτικό Σχολείο της Ευρώπης, αφού πηγαίνει στην Στ’ τάξη και με υπερηφάνεια σε κάθε εθνική επέτειο υψώνει την ελληνική σημαία και παρελαύνει μόνος!

Ο δάσκαλος Χρήστος Γαμβρέλλης, από την Κω, που προ ημερών τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το 2020 με το βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή, απονεμόμενο σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές της χώρας, για το ζήλο και τον εθνωφελή τρόπο με τον οποίο εκτελούν τα καθήκοντά τους όσον αφορά τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας.

Ο Αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος, που ανέλαβε κυριολεκτικά χρέη «εκπροσώπου Τύπου» τους δύσκολους έξι μήνες της ελληνοτουρκικής έντασης. Από το ακριτικό Καστελλόριζο, έδινε σε καθημερινή βάση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ανά το πανελλήνιο την πλήρη εικόνα της κατάστασης που βίωνε το νησί του, το οποίο είχε τεθεί στο στόχαστρο της γείτονος χώρας.

Ο Ροδίτης ηθοποιός Γιάννης Βασιλώττος που εντάχθηκε στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Άγριες Μέλισσες», γοητεύοντας το κοινό με το ρόλο του τέντι μποϊ «Μπάμπη».

Ο γνωστός Ροδίτης μεγαλοξενοδόχος Άρης Σουλούνιας, που τιμήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων για την πολυετή προσφορά του (στην ΠΟΞ), αποχωρώντας από το νέο Δ.Σ, καθώς και για την επιλογή του Amada Colossos Resort από τον Τ.Ο. Der Touristik ως ξενοδοχείου πρότυπο για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων ασφαλείας για την αποφυγή διασποράς του Covid-19.

Στα πρόσωπα που “έφυγαν”…

Στα πρόσωπα που «έφυγαν» από κοντά μας και σημάδεψαν τον τόπο μας, ο θάνατος του Δημήτρη Κρεμαστινού την 8η Μαίου, που –δυστυχώς- δεν κατάφερε να βγει νικητής από τον κορωνοϊό, συγκλόνισε το πανελλήνιο. Όλα τα μέσα ενημέρωσης είχαν πρώτη είδηση για ημέρες την εξέλιξη της υγείας του και βέβαια την απώλεια του, καθώς ήταν ένας κορυφαίος επιστήμονας και μία εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα για πολλά χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στις 16 Οκτωβρίου απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Ροδίτης Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, κατά κόσμον Τσαμπίκος Ζερβός, που γεννήθηκε στην Κρεμαστή.

Στις 24 Αυγούστου, άφησε την τελευταία του πνοή ο γνωστός “θρυλικός” Ροδίτης τραγουδιστής Γιώργος Μισσίκος, που «έφυγε» νικημένος από την επάρατο. Ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, σφράγισε μία ολόκληρη εποχή με τη ξεχωριστή φωνή του, έχοντας μία λαμπρή πορεία στο ελληνικό πεντάγραμμο.