«Με μείωση έστω και με μικρό ποσοστό πρόκειται να κλείσει η φετινή τουριστική σεζόν»
Την εκτίμηση αυτή έκανε σήμερα μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσσιος που ήρθε στη Ρόδο .

Ο κ. Τάσσιος μίλησε για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΞΡ στην οποία συμμετείχε.

«Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Ειδικά συζητήσαμε για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και τις αποδώσεις που μπορούμε να έχουμε. Περιμένουμε από ώρα σε ώρα το σχετικό ΦΕΚ που αφορά τη μείωση του ΦΠΑ σε αρκετά είδη . Θυμίζουμε πως ο ΦΠΑ μένει στο 24% .Θέλουμε να δούμε πως αυτό θα λειτουργήσει για τις επιχειρήσεις. Μια τέτοια μείωση δίνει μια ανάσα. Υπάρχει και η άλλη παράμετρος. ΟΙ ΤΟ θα αντιδράσουν μεν θετικά αλλά θα ζητήσουν μειώσεις σε ότι αφορά τις τιμές μας. ¨Παρόλο που φέτος η χρονιά είναι εκπτωτική», δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Τάσσιος και πρόσθεσε πως το ΦΕΚ που σύντομα θα δημοσιευθεί θα δρομολογήσει εξελίξεις.

«Εξετάσαμε και άλλα θέματα. Μιλήσαμε για τα εργασιακά. Κουβεντιάσαμε και για τα συγγενικά- πνευματικά δικαιώματα. Είμαστε σε εγρήγορση για να έχουμε κάτι καλύτερο σε ότι αφορά τις επιβαρύνσεις που μπορεί να έχουν οι επιχειρήσεις», είπε ο κ. Τάσσιος.

Σχετικά με την εξέλιξη των αφίξεων από τις κύριες τουριστικές αγορές αλλά και τις αναπτυσσόμενες ο πρόεδρος της ΠΟΞ είπε:
«Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα είδα ότι οι διανυκτερεύσεις το Μάιο δεν είναι όπως πέρσι. Οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν καλές πληρότητες όμως. Η εκτίμηση μας είναι η σεζόν θα κλείσει με μικρό ποσοστό μείωσης».
Είναι πιθανό να σώσουν κάπως την κατάσταση οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Επηρεάζεται όπως δήλωσε ο κ. Τάσσιος η φετινή σεζόν και από το Brexit παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις έχουν μετατεθεί για τον Οκτώβριο.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να δούμε πως θα κινηθούμε και εμείς. Υπάρχει κίνηση από την Αγγλία. Ωστόσο στη συγκεκριμένη χώρα και κυρίως στις τάξεις των πολιτών υπάρχει αβεβαιότητα γιατί δεν ξέρουν οι Βρετανοί τι θα συμβεί ενώ εξετάζουν και τις τιμές. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί και η επόμενη σεζόν γιατί σε λίγο καιρό ξεκινά η διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων μ ε τους τουρ οπερέιτορς για τη σεζόν του 2020», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Ικανοποιητικά εξελίσσεται η τουριστική κίνηση σε Ρόδο και Κω

Σχετικά με τις αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ ο κ. Τάσσιος είπε:
«Το βασικό στοιχείο είναι οι πτήσεις . Στην Αθήνα φθάνουν τουρίστες από τις ΗΠΑ. Γίνεται και διασπορά επισκεπτών σε άλλες περιοχές της χώρας. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά όμως για να αυξηθούν οι αφίξεις από τη συγκεκριμένη αγορά», είπε.

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό από την Τουρκία ο κ. Τάσσιος δήλωσε πως υπάρχουν αρκετοί Ευρωπαίοι που επιλέγουν λόγω μειωμένων τιμών την γειτονική χώρα.
«Αυτό συμβαίνει ήδη από την αρχή της σεζόν. Στην Τουρκία υπάρχουν μειωμένες τιμές. Εμείς όμως με όλα αυτά τα φορολογικά βάρη που έχουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Η τουριστική σεζόν η φετινή είναι εκπτωτική», τόνισε.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο.
«Με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου συζητήσαμε για θέματα που αφορούν την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Μου έδωσε και μια εικόνα για την αυτοδιοίκηση α και β βαθμού.Η κουβέντα εστιάστηκε στο πως βλέπουμε το επόμενο διάστημα.Η ΤΑ υποχρηματοδοτείται στο κομμάτι που αφορά την βελτίωση των υποδομών. Θέλουμε ανθρώπους της αγοράς που αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η βελτίωση του τουριστικού πακέτου μέσω των υποδομών και της προβολής. Να μην ξεχνάμε πως η ΠΝΑΙ ήταν πρωταθλήτρια το 2018 σε αφίξεις διανυκτερεύσεις και έσοδα. Έχεα γίνει συλλογική δουλειά από την Περιφέρεια. Οι πολίτες θα επιλέξουν για το ποιος είναι εκείνος που θα κάνουν τη διαφορά. Δεν έγινε τυχαία πρωταθλήτρια πιστεύουμε εμείς η Περιφέρεια», δήλωσε.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση του με τον υποψήφιο δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ο κ. Τάσσιος δήλωσε:

«Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης εκτός από καλός συνάδελφος είναι μια προσωπικότητα που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Του εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στηρίζουμε τους ξενοδόχους οσουδήποτε στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Ρόδο. Στηρίζουμε επίσης και την υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή της κ. Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου από την Κω. Ευχόμαστε καλή επιτυχία

 152 total views,  2 views today