Συγκλονίζει η κ. Άννα Καντιδάκη που γεννήθηκε στην Ουκρανία και ζει στη Ρόδο μόνιμα γιατί έχει παντρευτεί με Ροδίτη και ασχολείται με την τουρισμό.
Περιέγραψε στο skyrodos.gr την αγωνία που βιώνει η ίδια γιατί είναι οι γονείς της στην πόλη Βόλφ και δεν μπορούν να έρθουν στη Ρόδο γιατί έχουν τα υπάρχοντα τους εκεί καθώς και τα ζώα συντροφιάς που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν.
Μίλησε για την αγωνία που βιώνουν γυναίκες που εργάζονται στον τουρισμό στη Ρόδο και τώρα είναι στην Ουκρανία στη δίνη των επιθέσεων.
Αναφέρθηκε στους στρατιώτες της Ουκρανίας που πηγαίνουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στα σύνορα για να φύγουν και να σωθούν και εκείνοι επιστρέφουν πίσω για να πολεμήσουν σε ένα πόλεμο που δεν θέλουν αλλά πρέπει και δεν ξέρουν τη συνέχεια για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
«Υπάρχουν άνθρωποι και εργαζόμενοι στην πόλη Βόλφ που βοηθούν όσους θέλουν να φύγουν από τις περιοχές που έχουν πρόβλημα», τόνισε
«Εμένα οι γονείς μου έμεναν πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και επέστρεψαν στην Ουκρανία. Εγώ και η αδελφή μου που ζει στην Αθήνα στεναχωριόμαστε πάρα πολύ. Τους είπαμε να έρθουν εδώ μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Έχουν όμως τα υπάρχοντα τους και τα σκυλιά τους που δεν μπορούν να μεταφέρουν. Στεναχωριόμαστε. Θέλουμε να είμαστε δίπλα στους γονείς μας και δεν μπορούμε», τόνισε.
Πολλές φίλες της που δούλευαν στα τουριστικά γραφεία και είναι από το Κίεβο της μεταφέρουν την αγωνία που βιώνουν στα καταφύγια κάτω από το μετρό.
“Μου λένε πως συνεχώς ηχούν οι σειρήνες. Και όταν γίνεται αυτό αφήνουν στα σπίτια τους και τρέχουν στα καταφύγια και μετά πάλι πίσω », είπε η κ. Καντιδάκη
«Τους ρωτούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε . Οικογένειες από την Τσεχία βοηθούν όπως μπορούν . Στα σύνορα της Τσεχίας γυναίκες περιμένουν αμάχους δηλαδή τις γυναίκες και τα παιδιά που αφήνουν εκεί οι στρατιώτες της Ουκρανίας. Εκείνοι γυρίζουν πίσω για να πολεμήσουν. Δεν θέλουν να πολεμούν γιατί θεωρούν τους Ρώσους αδέλφια τους. Δεν θέλουν να αφήσουν όμως τις πόλεις τους στα χέρια εκείνων που κάνουν την επίθεση », τόνισε.
Στη Ρόδο όπως τόνισε η κ. Καντιδάκη ζούν πολλοί Ουκρανοί που βιώνουν την αγωνία για τους δικούς τους ανθρώπους.
«Είναι πολλοί Ουκρανοί που ζουν στη Ρόδο και αγωνιούν για τις οικογένειες τους. Πρέπει να αναφέρω για τα πολλά τηλεφωνήματα Ρώσων που και εκείνοι δεν θέλουν τη φωτιά του πολέμου. Οι αντιθέσεις είναι μεταξύ των πολιτικών και όχι των λαών», τόνισε.
Επίσης τόνισε πως οι Ουκρανοί που ζουν στη Ρόδο θέλουν να μαζέψουν τρόφιμα φάρμακα είδη πρώτη ανάγκης αλλά δεν ξέρουν που να αποτανθούν.
Ακόμη θέλουν να κάνουν μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά του πολέμου στην Ουκρανία .
«Θέλουμε ειρήνη. Είμαστε όλοι άνθρωποι», κατέληξε.