«Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός της Ρόδου από την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και χωρίς συμφωνία».
Αυτό δήλωσε μιλώντας σήμερα στον “Sky” ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Βασίλης Μηναίδης με αφορμή τις εξελίξεις και την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι ειδήσεις περί άτακτης εξόδου της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα τελικά. Οι Άγγλοι αγαπούν την Ελλάδα και τη Ρόδο. Μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη τουριστική δύναμη στο νησί. Επιπλέον δεν αντέχουν χωρίς διακοπές», τόνισε ο κ . Βασίλης Μηναίδης.
Σε ερώτηση αν λειτουργήσει αρνητικά το γεγονός ότι οι Άγγλοι θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδεύουν ο κ. Μηναίδης δήλωσε πως θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και ως τούτου δεν θα υπάρξει πρόβλημα φέτος.
«Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος. Εκτιμώ ότι δεν θα υποχρεωθούν με έκδοση βίζας από φέτος οι Άγγλοι για να ταξιδέψουν. Έτσι δεν θα υπάρξουν προβλήματα το καλοκαίρι», είπε ο κ. Μηναίδης.
Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο δείχνουν μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο τον Απρίλιο όσο και το πρώτο τετράμηνο του χρόνου. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τη χώρα μας επισκέφτηκαν τον Απρίλιο 99 χιλιάδες βρετανοί ταξιδιώτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 9,0% και διαμορφώθηκαν στις 206 χιλ. ταξιδιώτες.
Ο κ. Βασίλης Μηναίδης αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν και τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή καθώς οι προορισμοί που συνήθως λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τη Ρόδο δεν αντιμετωπίζουν φέτος πρόβληματα.
« Η Αίγυπτος και η Τυνησία μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι των κρατήσεων. Αυτό θα πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς’, τόνισε ο κ. Μηναίδης.
Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων ενδέχεται ο αριθμός των αφίξεων φέτος να μην είναι όμοιος με πέρσι .
«Μπορεί να κυμανθούμε στα περσινά επίπεδα αλλά μπορεί να υπάρξει και ελαφρά μείωση. Είναι νωρίς ακόμη να κάνουμε εκτίμηση . Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν και την υπερφορολόγηση», τόνισε ο κ. Μηναίδης.
Αναφορικά με το άνοιγμα προς την τουριστική αγορά των ΗΠΑ ο κ. Μηναίδης δήλωσε ότι έχουμε να κάνουμε με το πολιτιστικό τουρισμό.
«Είναι ιδιαίτερη περίπτωση η αγορά των ΗΠΑ και πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως. Δεν έχουμε να κάνουμε με παραθεριστικό τουρισμό αλλά με πολιτιστικό», είπε ο κ.Μηναίδης.
Σε επίπεδο προβολής ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ τόνισε, πως θα πρέπει να ληφθεί πλέον σοβαρά υπόψη και να διαφημίζεται και η πόλη της Ρόδου που διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία τα οποία προτιμώνται από μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
«Φθάσαμε στο σημείο η μια πλευρά του νησιού να ανταγωνίζεται την άλλη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό . Χρειάζεται προσοχή στην προβολή» , είπε ο κ.Μηναίδης.
Όσο για την υποψηφιότητα του κ. Αντώνη Καμπουράκη για το Δήμο Ρόδου ο κ. Μηναίδης εξήρε την παρουσία του στο Ροδίνι και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκλογές.