Η Ρόδος ήταν μεταξύ των 16 πόλεων στις οποίες διοργανώθηκε City Lab και 3 ομάδες από την περιοχή μας θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα-εφαρμογή τους και να διαγωνιστούν στον Κεντρικό Μαραθώνιο στην Αθήνα, 28 Ιουνίου με 1η Ιουλίου του 2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στο CityLab στη Ρόδο, παρουσιάστηκαν 7 καινοτόμες και ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες θέτουν τις βάσεις για την παροχή λύσεων σε προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
Οι 3 ιδέες που διακρίθηκαν ήταν η εφαρμογή τεχνολογίας για μια καλύτερη πόλη από τον Ιωάννη Καπετανάκη, η αρχειακή συλλογή παιδικής ζωγραφικής από τους Αικατερίνη Λέγγου και Γιάννη Πετρίδη και το online σύστημα καταγραφής προβλημάτων και επίλυσης τους με χρήση web, smartphones και drone των Θάνου Ζέλκα, Κυριάκου Χριστοφή και Γιάννη Σκαλέρη.
Μετά τις παρουσιάσεις ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως «Ο Δήμος Ρόδου θα συνεχίσει να στηρίζει και να υλοποιεί δράσεις για την ισχυρή παρουσία και αποδοτική λειτουργία των Δήμων, την στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και υποδομών, την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και το σχεδιασμό αναπτυξιακών δράσεων για τις έξυπνες πόλεις. Οι Ροδίτες καινοτομούν. Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι πολλοί νέοι επιστήμονες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και διεκδικούν να συμβάλουν με τις προτάσεις τους στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων. Μέσα από τη δράση City Challenge crowdhackathon #smartcity2 κινητοποιείται το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενισχύεται η δημιουργία και η νεανική επιχειρηματικότητα και προωθείται η καινοτομία. Παράλληλα, η κοινωνική διάσταση των ιδεών και η γενικότερη φιλοσοφία των ανοιχτών δημόσιων δεδομένων είναι βασικό συστατικό και συμβάλει ενεργά στην κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί αναγκαίο ζητούμενο στις μέρες μας. Και οι 7 προτάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα θα αναδείξουν και θα θέσουν τις βάσεις για την δημιουργία έξυπνων και καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο μας».