“Κοινωνική πολιτική στις πλάτες τους”, καταγγέλλουν οι δικηγόροι στο θέμα της “νομικής βοήθειας” αφού παραμένουν απλήρωτοι από το κράτος εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Το θέμα απασχόλησε και το δικηγορικό σύλλογο Ρόδου που αποφάσισε αποχή από αύριο Δευτέρα 21 Νοεμβρίου από τη διαδικασία της νομικής βοήθειας. Η αποχή θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα δικαιώματα των πολιτών, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων, αφού αποφάσισαν να απόσχουν από 21 Νοεμβρίου από την διαδικασία της “νομικής βοήθειας”, ενός θεσμού που ουσιαστικά θεσπίστηκε για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρο, άρα το κράτος με τη σύμπραξη των δικηγορικών συλλόγων τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα δωρεάν:
“Πολίτες χαμηλού εισοδήματος δικαιούνται παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, δηλαδή τη χορήγηση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή ή συμβολαιογράφου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου κάθε βαθμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διαφορές διαζυγίου, διατροφής, επιμέλειας κι επικοινωνίας, προσβολής, αναγνώρισης πατρότητας κ.α”, αναφέρει ο εισαγωγικός νόμος του μέτρου.
Οι δικηγόροι λένε πως είναι απλήρωτοι για αυτές τις υπηρεσίες εδώ και πάνω από 3 χρόνια, με το δημόσιο να τους οφείλει μεγάλα ποσά τα οποία, είτε για τεχνικούς λόγους (εκκαθάρισης των αιτήσεων) είτε για άλλους λόγους δεν τους έχουν διατεθεί.
Από τα τέλη του 2018, εκκρεμούν για εκκαθάριση 40.000 υποθέσεις και το ποσό που έχει εγγραφεί στον σχετικό προϋπολογισμό είναι 288 εκατ. ευρώ. Δεν είναι βεβαιο ότι φτάνει για να πληρωθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις, επισημαίνουν δικηγορικές πηγές.
Οι δικηγόροι μιλούν για “αδράνεια του Υπουργείου για την λυσιτελή αντιμετώπιση του θέματος πλήττει την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού αλλά και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές των νομικών