Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις που δεν τις αρέσουν δήλωσε σήμερα στον Sky 100.8 o καθηγητής του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννης Σεϊμένης με αφορμή τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της γειτονικής χώρας.
«Όποια διεθνής σύμβαση δεν της αρέσει προσπαθεί να την αναθεωρήσει είτε στα λόγια ή με έργα. Καθημερινά υπάρχουν παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των θαλασσίων υδάτων . Θέλει να κάνει αλλαγές στη Συνθήκη της Λωζάνης. Αλλαγές στις διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να γίνουν έτσι απλά. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο για να επέλθει τροποποίηση θα πρέπει να λάβουν μέρος όλα ανεξαιρέτως τα μέρη που συμμετείχαν στην αρχική σύμβαση, Δεν μπορεί να γίνει ως εκ τούτου κάτι», δήλωσε.
Σε ερώτηση για το αν η Τουρκία ανεβάζει την ένταση γιατί θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών της στα εξωτερικά θέματα για να ξεχάσουν τα δεινά τους και την ακρίβεια ή επειδή έχει άλλου είδους βλέψεις ο κ. Σεϊμένης δήλωσε:
«Βλέψεις πάντα υπάρχουν από την Τουρκία. Στον Αιγαιακό χώρο δεν έχει το πλεονέκτημα. Τα νησιά είναι ελληνικά και δεν το συζητάμε. Δεν μπορεί μια χώρα να έχει τη μεγαλύτερη αποβατική στρατιά στη Μεσόγειο και τα νησιά απέναντι της να μην έχουν τα στοιχειώδη. Εμείς δεν έχουμε εγκαταστήσει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις. Έχουμε μόνο μια στοιχειώδη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».
Ο κ. Σειμένης πρότεινε να πάρει η κυβέρνηση την 5η γενιά σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών γιατί τα έχει ανάγκη η χώρα.
«Η Ελλάδα έχει τέτοια κατανομή γεωγραφική που απαιτείται τέτοιος εξοπλισμός. Πρέπει και στον αέρα και στη θάλασσα να έχει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα. Δεν ζητούμε να αλλάξουμε σύνορα αλλά να υπάρχει ειρήνη και ευημερία και στους δύο λαούς», είπε ο καθηγητής.
Σε ερώτηση για του που το πάει τελικά η Τουρκία και το αν οδηγεί την κατάσταση σε ένα θερμό επεισόδιο είπε:
«Η Τουρκία έχει δυνάμεις στην Αφρική. Έχει αναπτύξει δραστηριότητα μέχρι και στο Νότιο Πόλο. Προσπαθεί να δείξει πως είναι μια παγκόσμια δύναμη και χειρίζεται πράγματα.Η μόνη σταθερή πολιτκή διεκδικήσεων αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. ¨Όταν η κατάσταση είναι συνεχώς τεταμένη είναι πιθανό, απευκταίο βέβαια, να συμβεί ένα τέτοιο επεισόδιο. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε με ψυχραιμία ώστε να λήξει άμεσα»
Ο κ. Σεϊμένης αναφέρθηκε και στην εκδήλωση τιμής που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την Ελένη Τοπαλούδη.
Μίλησε και για το περιστατικό για το οποίο έγινε λόγος χθες και αφορούσε την επίθεση που δέχθηκε η Ελένη Τοπαλούδη όταν υπερασπίστηκε συμφοιτητή της που δεν είχε κάρτα σιτισης. «Το περιστατικό δεν αφορά προσωπικό του Πανεπιστημίου αλλά εργαζόμενο εταιρείας με την οποία υπάρχει σύμβαση.
«Τέτοιου είδους θέματα δεν θα πρέπει να τα συζητάμε γιατί μειώνουν το γεγονός της γυναικοκτονίας . Αυτά πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας και πάντα να προσπαθούμε σαν κοινωνία να τα αποφύγουμε. Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα χρειάζεται στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου», τόνισε.