Στον πάγο βάζει τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σύνεση. Έχει στηρίξει αρκετά τα εισοδήματα μέχρι στιγμής και έτσι θα πορευτούμε». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που απέρριψε το σενάριο μείωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Ο κ. Πατέλης μιλώντας για τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης εκτίμησε επίσης ότι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρόκειται να πυροδοτήσει πληθωριστικό σπιράλ και απευθυνόμενος προς τους εργοδότες ότι η κανονικότητα της οικονομίας δικαιολογεί αυξήσεις μισθών.
Σε συνέντευξη του στο capital.gr έστειλε μήνυμα προς τις αγορές ότι η δημοσιονομική αξιοπιστία θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού καθώς αποτελεί την κορωνίδα της οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Πατέλης δηλώνει ακόμη ο εθνικός στόχος για το 2023 είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας.
«Θα δίναμε λάθος σήμα»
Ο Γιάννης Οικονόμου, από την άλλη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, λέγοντας ότι μπορεί να ακούγονται μέτρα φυσιολογικά στους πολίτες αλλά υπάρχουν άλλες παράμετροι και η χώρα δεν πρέπει να επιστρέψει σε λογικές άλλων εποχών που οδήγησαν σε περιπέτειες.
«Πρώτον θα δίναμε λάθος σήμα. Δεύτερον είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα η κίνηση αυτή που θα στερούσε σημαντικό κομμάτι εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην είχε το αντίστοιχο και ανάλογο αποτύπωμα που θέλει ο κόσμος. Δεν σήμαινε αυτόματα ότι θα πληρώναμε πολύ φτηνότερα τα είδη στα σούπερ μάρκετ ή πολύ φτηνότερα ακόμα και την βενζίνη. Πως είναι σίγουρο αυτό ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης ότι ακόμη και εάν μειωνόταν ο ΦΠΑ προσωρινά για κάποιους μήνες, μετά θα υπήρχε ο κίνδυνος οι αυξήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες.
«Καταλαβαίνω απολύτως τον κόσμο που είναι σε κατάσταση μεγάλης πίεσης και ό,τι ακούγεται του φαίνεται ευχάριστο», τόνισε ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε ότι θα μπορούσαν τέτοια μέτρα να οδηγήσουν την οικονομία σε περιπέτειες και να πληγούν πάλι οι πιο αδύναμοι.
Πηγή: in.gr