Σε Οδύσσεια εξελίσσεται τον τελευταίο  καιρό η προσπάθεια  των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και κυρίως των συνταξιούχων  να αποκτήσουν τα φάρμακα που τους είναι απαραίτητα.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που επιχείρησε να καθιερώσει η κυβέρνηση στη Ρόδο δεν έχει εφαρμογή στην ουσία.

Όπως επισημάνθηκε στο skyrodos.gr μόνο ένας γιατρός που όμως δραστηριοποιείται στην Παστίδα μετέχει στο θεσμό.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης οι ασφαλισμένοι θα είχαν μέσω του νέου συστήματος δωρεάν συνταγογράφηση και εξετάσεις  από τους ιατρούς.

Στη στιγμή που όμως ο θεσμός στην ουσία δεν εφαρμόζεται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι για να έχουν τα φάρμακα τους θα πρέπει να πληρώνουν κάθε φορά  από 10 έως και 50 ευρώ .

Σε καλή θέση είναι όσοι διαθέτουν χρήματα για να πληρώνουν τους ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και τις εξετάσεις τους.

Στη χειρότερη θέση είναι οι μη έχοντες διαθέσιμα και για αυτή τη δαπάνη. Οι δεύτεροι θα πρέπει να διαθέτουν χρόνο και   υπομονή προκειμένου να καταφέρουν να προσεγγίσουν τους 30 ιατρούς ( γενικής ιατρικής) που είναι διαθέσιμοι μέσω του εθνικού συστήματος και  υπηρετούν είτε στο πρώην ΙΚΑ τα περιφερειακά ιατρεία και το νοσοκομείο Ρόδου.

Ωστόσο υπάρχουν και χειρότερα αφού κάποιοι γιατροί που υπηρετούν σε περιφερειακά ιατρεία της Ρόδου  δεν εξυπηρετούν αυθημερόν  τους ασφαλισμένους που προσέρχονται στις δομές για εξετάσεις ή για συνταγογράφηση φαρμάκων  αλλά τους … κλείνουν ραντεβού για τις επόμενες ημέρες και τηρούν…. σειρά προτεραιότητας.

Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία και πολύ χαμένο χρόνο για τους ασφαλισμένους που έμειναν να θυμούνται το ΕΣΥ και τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας  που απολάμβαναν  στο παρελθόν.

Όλα αυτά είναι σε γνώση της νέας διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου που παρακολουθεί με αγωνία την ταλαιπωρία των πολιτών.

Αναμένονται απαντήσεις μετά τη συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΡ σε λίγο καιρό.

 204 total views,  2 views today